Позив за категоризацију угоститељских објеката са смештајем

Министарство туризма и омладине указало је на проблем повећаног незаконитог поступања физичких лица који угоститељске услуге смештаја пружају супротно одредбама Закона о угоститељству. Ради сузбијања сиве економије и пада њеног удела у укупној привредној активности у Србији, потребно је да физичка лица изврше категоризацију угоститељских објеката у којима пружају услуге смештаја, наводи се у саопштењу из Градске управе Кикинда.

Законом о угоститељству прописана је обавеза угоститеља који пружа услуге смештаја у објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и објектима сеоског туристичког домаћинства, да изврши категоризацију тих објеката.

Захтев за категоризацију подноси се преко еТуристе. Из Министарства позивају  сва физичка лица која поступају супротно Закону да се, у што краћем року, обрате јединици локалне самоуправе и поднесу захтев за категоризацију угоститељског објекта за смештај (куће, апартмана, соба или сеоског туристичког домаћинства).

По добијању решења о категоризацији, угоститељски објекат и угоститељ ће бити евидентирани у систему еТуристе и моћи ће да наставе са пружањем угоститељских услуга смештаја на законит начин.

Физичко лице у наведеним категорисаним објектима угоститељске услуге може да пружа непосредно или преко посредника који може бити само правно лице или предузетник. У случају посредовања, физичко лице и посредник закључују међусобни уговор који се доставља органу јединице локалне самоправе.

У супротном, на основу члана 92. став 1. тачка 9) наведеног закона физичко лице је прекршајно одговорно, а запрећене казне се крећу у распону од 150.000 до 350.000 динара.

За све додатне информације и пружање стручне помоћи контакт је путем мејла gradska.uprava@kikinda.org.rs или на телефеон 064/3178204.

Такође, могуће је обратити се и Министарству туризма и омладине, на мејл turizam@mto.gov.rs ili eturista@mto.gov.rs, као и на телефоне: 011/3149670 и 011/3139671.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!