Поводом дводневног Мини-баскет фестивала „Ранко Жеравица”, пријем за Божидара Маљковића у Градској кући

У дворани „Језеро” у току је други дан 19. Мини-баскет фестивала „Ранко Жеравица”, отворила га је јуче Јелена Чуданов, председница Спортског савеза Кикинде, малишанима, који чине прве кораке под обручима, обратио се тада и Милослав Рељин, легенда кикиндске кошарке, а гост фестивала и ове је године Божидар Маљковић, легендарни тренер некадашњег европског великана – хрватске Југопластике из Сплита.

У част тренутног председника  Олимпијског комитета Србије, данас је градоначелник Никола Лукач, са сарадницима, уприличио пријем.

– Ранко Жеравица био је кошаркашки Доситеј с руксаком на леђима и неуморно је радио на терену. Сви ми остали тренери, заједно смо одржали кампова, колико он сам. Док сам радио у иностранству, био ми је најдражи гост, а с њим с Ацом Николићем више сам провео времена него са својим оцем – рекао је Маљковић – Ви у Кикинди имате одличног градоначелника, бившег спортисту. Иначе, ја не знам ни једног градоначелника који помаже локални спорт, а да је лош. Ту је и Јелена Чуданов која, да тако кажем, изводи радове и каналише спортску политику града. Битно је улагати у спорт, јер су нам податци поражавајући. Велики број српске деце има деформитете, а само 12 одсто бави их се спортом од тога свега четири одсто у клубовима под надзором тренера. Премда, за нашу кошарку не треба да бринемо, често кажем да имамо генетику за овај спорт да можемо да наступамо и без тренера.

С Маљковићем у Кикинди борави и Раде Георгијевски, дугодишњи кошаркашки делатник који је радни век провео радећи с најмлађима у овом спорту.

– Лепо је бити уз децу од три до 10 година, сви желе да се опробају у кошарци, али немамо довољно дворана, а и чланарине за тренирање су скупе. Међутим, када год наша репрезентација направи неки велики резултат, прилив најмлађих је у кошарку је велик – истако је Георгијевски – Ваш фестивал „Ранко Жеравица” који је то име понео још за његовог живота, наредне године ће да буде 20. по реду и зато ћемо да тражимо да на плакат ставимо и знак ФИБА па и да добијете новац од те кошаркашке асоцијације.

Градоначелник Лукач захвалио је гостима.

– Кикинда је град спорта, а деца треба да се најпре играју спорта. Ми подржавамо све клубове, Спортски савез, спортске раднике…, па, ко зна, можда ће баш неко од тих наших малишана једног дана остварити свој сан и заиграти за репрезентацију Србије. Хвала господину Маљковићу за култ кошарке у Србији, хвала и господину Георгијевском за све што ради, хвала нашем Милославу Рељину, а ми ћемо да се трудимо да доступност свих спортова у Кикинди буде још већа и да Кикинда остане град спорта – закључио је Лукач.

Након пријема, Маљковић је имао саставак и са спортским радницима из  кикиндских клубова.

Д. П.

Don`t copy text!