10 децембра, 2023

После више деценија, обновљенa Градска смотра фолклора

„Хајд’ поведи весело“ назив је Градске смотре фолклора која је данас одржана у Народном позоришту у Кикинди. Ово је нови почетак такмичарских сусрета друштава којa се баве очувањем народног стваралаштва и прилика за сусрете, размену искустава и позиционирање међу конкуренцијом.

– Културно-уметничка друштва обратила су се градоначелнику Николи Лукачу са жељом да Кикинда поново добије смотру фолклора какву је имала пре неколико деценија. Град је посао препустио Културном центру и ми смо контактирали Савез аматера Војводине који је организатор оваквих смотри. Сматрам да је веома значајно што смо поново покренули ово такмичење јер у селима су културно-уметничка друштва једине културне установе и имају јако много чланова. Нису се сви пријавили за учешће, неки можда нису желели, неки, вероватно, нису смели. Зато се надам да ће свака следећа смотра бити масовнија и да ће се наћи у календару годишњих градских манифестација – рекао је в. д. Директор Културног центра, Марко Марковљев.

Такмичарски део одвијао се у двема категоријама: фолклорни ансамбли и певачке групе и солисти. За наступ пред жиријем пријавили су се: културно-уметничка друштва „Мокрин“, „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села, „Извор“ из Накова и „Еђшег“, и Женска певачка група „Мелизми“. У ревијалном делу наступио је и КУД „Башаид“.

О најбољима који ће наступити на зонској смотри почетком јуна у Зрењанину, одлучивао је Стручни жири – проф. др Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор, и Слободанка Рац, уметнички руководилац Српског културног центра „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе.

– Будући да фолклора, као укупног народног стваралаштва, више нема и једино још живи у културно-уметничким, аматерским друштвима, наша улога је да се потрудимо да те групе раде што ефикасније, са што изворнијим садржајима, да буду што ближи корену. Некада су били први, на извору, данас су све даље јер стижу нове генерације – каже професор Големовић. – Фолклор није само игра, то су и усмено стваралаштво и песма. Ова смотра је вишеструко важна и потрудићемо се да успоставимо критеријуме и стандарде јер таква активност мора да буде контролисана, близу оригинала и корена. Пружићемо пуну подршку и помоћ организаторима.

У име локалне самоуправе, првој Градској смотри фолклора присуствовале су заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски и ресорне чланице Градског већа, Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

– Ово је прилика да се прикаже како се на прави начин чувају и негују култура и традиција са ових простора – изјавила је заменица градоначелника. – Биће интересантно видети који ће КУД понети титулу најбољег према оцени стручног жирија и касније, на вишим степенима такмичења, потврдити своје квалитете.  Град ће наставити да подржава културне догађаје који промовишу праве вредности, чувају традицију и успевају да, у окриљу нових трендова, љубав према музици и фолклору пренесу на млађе генерације.

Након смотре су се, у Културном центру, окупили представници свих учесника, како би са жиријем разговарали о томе како да још више побољшају свој рад, као амбасадори Кикинде у области фолкорног стваралаштва. После овог састанка биће познати и резултати такмичарског дела програма.

не, не , не!!!!!!