После Италије и Шведске, скрасили се у Сајану

Рођен у Приштини пре 49 година, Сеад Фатахи са 19 година отиснуо се у свет. Наоружан звањем кувар двадесет година провео је у Италији, где је са женом Татјаном из Украјине имао два ресторана. Живот у Италији заменио је Шведском где је у америчком ресторану пекао бифтеке, а пре две године опростио се од Европске уније, доселио у Сајан и постао пољопривредник.

-Татјана је обилазила места у Србији и она је „пресудила“ да то буде Сајан. Од свих домаћинстава које смо видели ово нам се највише допало. Тражили смо кућу са великом окућницом, а овде смо уз стамбени објекат купили и четири хектара земље. Село је мирно и град је близу тако да избор није био тежак – открио нам је Сеад.

Сеад и Татјана баве се сточарством, повртарством и воћарством. Помоћ у вођењу посла имали су и од градске управе јер су по конкурсу за помоћ пољопривредницима добили средства за банатске голошијане и изградњу пластеника.

-Хвала граду што има слуха за пољопривреднике, посебно за нас који смо тек на почетку. Имамо 20 коза, 30 оваца, куниће, гуске, банатске голошијане. Жеља нам је да производимо месне и млечне производе који ће бити без икаквих додатака. Циљ нам је здрава храна и то козији сиреви стари и полустари израђени по италијанским рецептима. Како се у овом крају мало производе овчији сиреви, решени смо да то променимо. Надам се да ћемо до наредне године изградити млекару у којој ћемо све и производити, али и повећати стадо коза и оваца – сазнајемо од Фатахија.

Од коза узгајају алпине, а овце су мешавина ил де франса и виртемберга. Уз кућу је и велики воћњак у ком су кајсије, крушке и шљиве од којих ће правити пекмезе, али и слане сосеве по италијанској рецептури.

Don`t copy text!