Посета делегације медицинара из Жомбоља нашој болници

Лекари и медицинско особље болнице у Жомбољу данас су у посети кикиндској Општој болници. Размена искустава редовна је активност пројекта „Банат 112“ по програму прекограничне сарадње Румунија – Србија који реализују Град Кикинда, Општина Жомбољ и кикиндски Црвени крст.

Пројекат Европске уније, вредан 320 хиљада динара, спроводи се током целе 2023. године. Успостављање сарадње здравствених радника први је део пројекта, започетог раније ове године, када су представници Кикинде боравили у Жомбољу.

– За нас је посета жомбољској болници била веома значајна јер се налази у Европској унији. Одушевљени смо тиме што су зграде павиљонског типа, као наша стара болница, али је простор уређен по стандардима ЕУ – кревети, опрема, све је врхунског нивоа. Одељења су врло добро организована, посебно неонатологија, са пуно иновација о којима смо само читали. Просторије су веома чисте, а пацијенти су класификовани у зависности од тежине болести и нивоа неге. Болница је много мања од наше, имају само 125 кревета, покривају мању територију, али дежурају само три лекара. Ми имамо једанаест дежурних лекара, наша кадровска покривеност је боља, али је њихова организација изузетно добра. То је пример добре праксе, како се може са мало учинити много. Врло су вредни,  одговорни и посвећени и изузетно много раде – каже директорица Опште болнице у Кикинди др Весна Томин.

Посете су веома корисне и за румунске колеге, оцењује доктор Ферданд Николај Кристијан, ортопед и трауматолог из Жомбоља.

– Много нам значи размена искустава јер у кикиндској болници може много тога да се научи. Болница је много већа, са ширим могућностима лечења различитих патологија – каже др Николај. – Био сам овде пре четири-пет година, упознао сам тада колегу ортопеда са којим сам разговарао о сарадњи у нашој уској специјалности и драго ми је што сада сарађујемо на нивоу установа. Када говоримо о процедурама, постоји разлика у сложенијим случајевима.

У склопу Пројекта, Црвени крст и Служба хитне помоћи организовали су и 15 едукативних радионица о првој помоћи за основце, што ће бити урађено и у Жомбољу. Такође, у мају су колеге из две државе презентовале свој рад и размениле искуства на дводневном стручном скупу.

Круна Пројекта је нова опрема која ће, крајем новембра, стићи у установе у оба града. Кикиндска Служба хитне помоћи добиће три амбулантна возила, дефибрилаторе, транспортне респираторе и екг апарате, апарат за механичку компресију грудног коша, радна одела за запослене и систем за едукацију лекара и техничара.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!