27 септембра, 2023

Помозимо да Мирна Рацков постане „Јунакиња микробизниса 2023.”

Занатска радња „Маца папучарица“ и њена власница Мирна Рацков чија је делатност израда опанака и обуће за фолклор ушла је најужи избор за признање „Јунаци микробизниса 2023.“ Једина жена опанчарка у нашој земљи истиче да јој је импонује што се и на овај начин препознаје њен рад, а овог месеца фирма којом руководи слави 14. рођендан.

-У првом кругу такмичења било је  предложено стотинак кандидата, а да би у другом кругу  било смањенено на половину. У полуфиналу листа је сужена на око десетак кандидата, а сада у финалу на пет. Комисија састављена од представника Привредне коморе Србије, Министарства финансија,  3 Банк и дневног листа „Блиц“ обилази све кандидате, а побеђује онај који добије највише гласова на друштвеним мрежама. Гласање ће бити могуће на сајту „Блица“ – сазнајемо од Мирне Рацков.


Почетак у овом послу није био лак. Иако је била запослена у фирми за производњу обуће за сваки дан, опанци су нешто сасвим друго. Изазов да направи опанке „пертлаше“ за АДЗНМ „Гусле“ је прихватила и тако утабан пут у овом старом занату за који има и званичан сертификат.

-Осим за културно-уметничка друштва до сада сам радила и опанке и обућу за филмове и серије. И сада радим за два филма „Дјеца Козаре“ чије је снимање већ почело и за „Константиново раскршће“, а у најави је још један филмски пројекат. Радим 40 врста опанака које су из нашег миљеа, али и из околних земаља, ту су и играчке ципеле, чизме и друга обућа која се нeкада носила, а данас се користи у наступима фолклораца – каже Мирна Рацков.

Подсетимо и да су опанке кикиндске „Маце папучарице“ носили глумци из серије „Корени“, „Време зла“, „Нечисте крви“.

Наследник

Приликом посете Мирни Рацков одушевио нас је њен двоипогодишњи унук Тадеј који заједно са бакон прави опанке. Има свој сто, машину, чекић, зумбу са којима зна да рукује и тренутно се труди да направи плаве опанке.
-Од свих у породици једино Тадеј, који је још увек јако мали, показује интересовање за опанчарски занат. Надам се да ће и кад одрасте имати вољу да настави да се бави опанчарством – рекла нам је Мирна Рацков.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!