Полазница Војне гимназије у свом Мокрину представила другу књигу о холокаусту

Прву књигу Неда Ибрајтер имала је са само тринаест година. Потребу да је напише добила је после посете изложби о холокаусту коју је организовао наставник историје. Узнемирена призорима страдања, написала је састав „Сунце“ који се развио у потресну причу из визуре дечака Давида, о свету какав он види, па састав постаје последње поглавље, и књига добија назив по њему. Објављена је као једна од три најбоље на конкурсу Града и Банатског културног центра за прву књигу младих аутора.

У међувремену, Неда, подједнако успешна и у природним и у друштвеним наукама, као ђак генерације Основне школе „Васа Стајић“ у Мокрину, уписује Војну гимназију у Београду. Вечерас је, у свом Мокрину, у Галерији Дома културе,  представила други део приче о Давиду, књигу „925“.

– На крају прве књиге нисам конкретно написала да ли је дечак преживео или не. Ја сам знала одговор, али не и читаоци који су ме стално то питали. Зато сам решила да напишем други део о његовом даљем животу. Назив је „925“ јер је то Давидов број који је носио око руке, такође је ознака за сребро које представља чистоту и светлост – каже Неда.

Каже да јој је, четири године касније, било теже да пише наставак јер је морала стилски да се прилагоди свом писању прве књиге које је, каже, тада било мање зрело.

Издавач је поново Банатски културни центар, а финансијску подршку пружила је Душка Павлов, Мокринчанка која живи у Немачкој. Прва презентација одржана је у Недином  родном месту у којем добија и највећу подршку. Осећала сам захвалност и потребу да је прво представим управо Мокринчанима, рекла је.

Промоцији су присуствовали и Недини другови из Гимназије, њен разредни старешина, професорка српског језика и књижевности, Жељана Андријевић Андрић, њена учитељица, Мариана Ракин, капетан прве класе Душан Станић, начелник 49. класе Војне гимназије, Даринка Маљугић, књижничар у мокринској библиотеци, Дуња Бркин Трифуновић, уредница програма у кикиндској библиотеци, и Жељко Стојановић, професор музичке културе који је, на стихове из Недине књиге, компоновао музику. Песме су извели чланови хора ОШ „Васа Стајић“.

– Неда је дете Библиотеке, више пута је освајала прва места на конкурсу за Дан библиотеке. Њена сам подршка од малих ногу – рекла је Даринка Маљугић, домаћин и модератор вечери.

Много похвалних речи чуло се о Неди, мокринском детету које сада служи на понос и част своје београдске гимназије у којој, такође, постиже изванредне резултате.

Галерија Дома културе била је мала да прими све који су хтели да поздраве и подрже своју Неду. А она признаје да се, иако планира да упише електронско инжењерство и остане у војсци, и иако јој се живот сада одвија по сасвим друкчијем ритму и организацији, увек с радошћу враћа својим Мокринчанима који препознају, негују и воле своје таленте.

С. В. О.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!