Полагањем венаца и доделом повеља обележен Дан Башаида

Најважнији датум у Башаиду у новијој историји је 1. октобар када се обележава Дан ослобођења у Другом светском рату. Ово је прво место на територији града које је ослобођено од окупатора. Овим поводом представници Савета Месне заједницe, града, Севернобанатског округа и СУБНОР-а положили су венце на споменик у центру села. Саво Орељ, председник СУБНОР-а подсетио је да је 1944. Башаид ослободила Црвена армија.

-Тог 1. октобра није било потребе да се воде јер су Немци сами напустили село. Кикиндски партизански одред уприличио је весеље у Дому културе „Коло“, а 30 мештана Башаида прикључило се одреду. На жалост, 4. октобра јача немачка формација ушла је у село и тада су стрељали 12 мештана Башаида – рекао је Саво Орељ.

Поводом Дана села држана је свечана седница Савета Месне заједнице на којој је Анета Јанков, заменица председника Савета Месне заједнице честитајући мештанима Дан села навела најважније инвестиције од почетка године.

-У току је изградња кружног тока на улазу у село из правца Зрењанина. Инвестиција је значајна јер ће се уклонити једна од реткихпреосталих црних тачака у овом делу Баната. Завршена је и реконструкција више од пет километара пута од Башаида до Меленца. Асфалтирана је улица Раде Будурин, током лета у Основној школи „1. Октобар“ саниране свлачионице и тоалети поред фискултурне сале., урађена је фасада на на згради ФК „Војводина“ клуба, замењене су клупе за резервне играче, ауведени су гас и централно грејање. Ове године наставили смо са уређењем гробља које је проширено, а избетонирана је и стаза ради лакшег прилаза. Ове године реновиране су  и просторије у Ватрогасном дому. Купљене су нове столице, а промењен је и део ПВЦ столарије – додала је Анета Јанков.

Честитајући Дан села, али и Дан ученицима и запосленима у ОШ „1. октобар“ у Башаиду, Жива Кнежевић, секретар градске Скупштине истакао је:

-Башаид је, по мом мишљењу, најуређеније и најлепше село на територији Града. Види се да се у селу ради, Несна заједница у локалној самоуправи има поузданиг партнера. И ове године Град је уложио знатна средства у све месне заједнице, а за Башаид је обезбеђено 20 милиона динара за изградњу кружног тока у договору са  ЈП „Путеви Србије“ и других извор финансирања

Поводом Дан села додељене су повеље најзаслужнијим мештанима и удружењима који су својим радом и ангажовањем допринели промоцији Башаида. Повеље су добили пољопривредно газдинство  Жеравица  за допринос и промоцију села који се баве се производњом меда, узгојем пчела и апитерапијом.

-Пуно нам значи повеља и она је подстрек да будемо још бољи у послу којим се бавимо. Заједно смо у пчеларству, ћерка и ја, и ово је право породично газдинство. У будућности планирамо да идемо корак, два напред у нашој производњи – рекао је Радован Жеравица.

Тимуру Борисову повеља је уручена за остварене резултате у области образовања јер је освојио прво место из математике на 65. државном такмичењу талента у Земуну  и био је  ђак генерације ОШ “ 01. октобар“ .

-Хвала Башаиду што ме је одлично прихватио. Са породицом сам дошао из Русије и сви су ме примили као да сам рођен овде. Трудићу се да остварим још боље резултате – напоменуо је Тимур.

Николина Попћирић, тенисерка повељу је добила за остварене резултате у области спорта. Тренира у ТК „Тиса“ и летос је остварила треће место на државном првенству Србије.

-Пуно ми значи што сам овако млада добила повељу. Сав рад и труд овим се исплате. Надам се да ћу у будућности још више промовисати свој Башаид – казала је Николина.

Тренеру карате клуба „Башаид“ Радовану Балогу  повеља је уручена за успешну сарадњу  оставрене резултате у области спорта. Годинама уназад тренира децу, а ове године су на различитим такмичењима башаидски каратисти освојила значајне медаље.

-Клуб ове године слави 25 година постојања. Имамо 35 чланова, и поред деце ту су и сениори и ветерани. Имамо првака  Војводине и Србије. Зорица Балог била је друга на европском првенству и надамо се да ћемо стићи до Светског купа. Хвала Месној заједници што су препознали значај нашег клуба – напоменуо је Балог.

Поред повеља додељене су и захвалнице појединцима и удружењима. Овом приликом организоване су Крофнијада у организацији удружења жена,  као и такмичење у кувању рибље „Златни котлић Башаида“.

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!