10 децембра, 2023

Покрајина одобрила 23,7 милиона динара Гимназији и ОШ „Свети Сава“

Влада Војводине, на седници, одобрила је средства за радове у двема кикиндским школама. Гимназија „Душан Васиљев“ добила је 12,5 милиона динара за обнову фасаде, а Основна школа „Свети Сава“ 11, 2 милиона динара за санацију тоалета.

Добијени новац послужиће да се обије постојећа фасада на згради коју користе Гимназија „Душан Васиљев“ и Економско – трговинска школа, истакла је директорица Гимназије Мирјана Дражић.

-Обијање фасаде је и први корак у комплетној реконструкцији зграде. Обиће се дворишна и фасада на делу објекта до Градског трга где се тренутно налазе скеле које су постављене због безбедности ученика, запослених, али и пролазника. Део новца биће утрошен и на санацију дела фасаде испод самог крова и олука. Пуно нам значе добијена средства. Зграда се налази под заштитом Завода за заштиту споменика Суботице и сви орнаменти који је красе биће враћени у првобитно стање, а и саму реконструкцију пратиће стручњаци поменутог Завода. Пројекат комплетног уређења је завршен, а за средства ћемо конкурисати код Министарства за јавна улагања – сазнајемо од Дражићеве.

Гимназије је основана 1858. године, а изградња наменског објекта завршена је 1900. Ове године школа је прославила 165 година постојања и једна је од најстаријих образованих установа у Војводини.

У Основној школи „Свети Сава“ добијени новац утрошиће се за санацију шест тоалета.

-Урадиће се комплетна реконструкција тоалета  на првом, другом и на трећем спрату. Радови се били неопходни с обзиром на то да годинама није улагано у санитарне чворове. Поред замене цеви, поставиће се нове санитарије, плочице и столарија, а пројектом су обухваћени и молерско – фарбарски радови – појаснила је директорица ОШ „Свети Сава“ Гордана Рацков.

ВЕЛИКА УЛАГАЊА ИЗ ПОКРАЈИНСКЕ КАСЕ

Напоменимо и то да је на челу покрајинског Одбора за науку и образовање суграђанка Станислава Хрњак, посланица у Скупштини АП Војводине која је својим залагањем допринела да велики број пројеката из нашег града, задобије подршку надлежних у покрајини. То потврђује и чињеница да је недавно, Покрајинска влада определила позамашна средства и за Основну школу „Фејеш Клара”. Наиме, за реконструкцију зграде ове образовне установе издвојено је чак 150 милиона динара.

Такође из покрајинске касе подржано је више пројеката у школама у граду и околним селима који ће допринети бољој опремљености и квалитетнијим условима рада.

 

 

 

 

не, не , не!!!!!!