Јавна ЛЕД расвета чува буџет и животну средину: За годину дана уштеда 30 милиона динара

Све више градова у Србији прелази са традиционалне уличне расвете на ЛЕД осветљење. У Кикинди је овај пројекат спроведен у прави час, јер је уследило значајно поскупљење струје за ову категорију корисника.

На територији Града Кикинде имплементација 7.394 ЛЕД светиљки и рефлектора завршена је у јулу прошле године. Значајно мања потрошња електричне енергије резултирала је, већ у првој години, великом уштедом у градском буџету.

– Заменом старих светиљки јавног осветљења новим ЛЕД осветљењем, на годишњем нивоу је остварена уштеда од око 30 милиона динара односно 259.858 евра. Годишња потрошња износила је 4.658.620 kWh, да би након завршеног пројекта потрошња целокупног система износила 1.251.959 kWh. Такође, значајно је поменути и још један бенефит замене старих натријум, халогених и живиних светиљки, а то је емисија угљен-диоксида која је смањена за 73 одсто односно 3.747 тона за годину дана – прецизира Никола Југин, енергетски менаџер Града Кикинде.

Увођење нове јавне расвете, енергетски ефикасне, пројекат је јавно-приватног партнерства, а уговор је закључен на период од 15 година. Замену јавне расвете као и одржавање система јавног осветљења реализовала је фирма Смарт Енерџи Инвестмент.

За отклањање евентуалних кварова, грађани се обраћају Градској управи, која потом прослеђује податке надлежнима за њихово решавање. Највећи број неисправних светиљки у истом тренутку износио је 44 комада.

Светосавска улица

– Приватни партнер брзо реагује на пријављене кварове од стране Града и у сарадњи са Градом и ЕПС-ом их благовремено отклања – наводи Југин.

Комунална инспекција  податке o кваровима, прослеђује даље, у зависности од врсте квара- да ли је неисправна светиљка, напајање или више светиљки у низу. Поједини кварови попут оних на подземном каблу изискују више времена да се поправе, па грађанима преостаје да буду стрпљиви.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!