Поезија је самотни чин: Представљена књига Радета Ћосића „Човек то не може да искаже”

Особен и природан, без потребе да се доказује и опонира онима који га проказују, Раде Ћосић истрајава већ четири деценије на поетском путу. Тако је Кикинђанима у Библиотеци „Јован Поповић“ представио и избор из најбољих момената његовог минулог песничког рада, који је сачинио и одабрао Драган Батинић.

Марија Миљковић, гимназијска професорка, је надахнуто прочитала неколико Ћосићевих дела, нагласивши парадокс да је кроз песме у ствари најбоље упознала овог ствараоца, иако га лично познаје тридесет година.

Књижевник и новинар Немања Савић је у име оправдано спреченог редактора Драгана Батинића прочитао његову рецензију Ћосићеве књиге, уједно се реферишући и на инспиративан амбијент који пружају књиге, па је изговорио и један Батинићев хаику о свечаном миру који даје простор библиотеке.

О Ћосићевој лирској сведености говорио је Угљеша Шајтинац, који је нагласио да је аутор свесно елементаран.

– С тим у вези је интересантно –навео је Шајтинац, осврнувши се и на духовни и уједно самотни усуд сваког песника – да су и Бог и Ђаво особењаци, а то је и сваки песник, па тако и Ћосић. Бог је можда довољан себи у самоћи, али песник није, па зато и не чуди ако се неки поета, а самим тим и Ћосић, обраћа Богу како не би био сам.

Након Банатског Великог Села, Житишта, Зрењанина и Кикинде, аутор је навео да је у плану и новосадска промоција његове књиге, а модератор вечери Дуња Бркин Трифуновић је у име домаћина најавила да је ова промоција увод у богато кикиндско културно лето и низ програма чији ће домаћин бити градска библиотека.

Р. К.

 

Don`t copy text!