27 септембра, 2023

Почиње школа: Сутра у клупама и 450 првака

Све школе спремне су за сутрашњи почетак нове школске године. У клупе ће сести и 450 првака.

– Ученици од првог до четвртог разреда крећу у преподневној смени, а старији основци у поподневној. Већина уџбеника за први разред је стигла тако да смо потпуно спремни- каже Тихомир Фаркаш, председник Актива директора школа.

За ученике првих разреда, и ове године локална самоуправа обезбедила је бесплатне уџбенике. Градоначелник Никола Лукач обићи ће сутра више основних школа, и са сарадницима, ђацима пожелети успешну школску годину.

Такође, свим средњошколцима који живе у сеоским месним заједницама, и током предстојеће школске године, Град је обезбедио бесплатан аутобуски превоз до школа.

Временска прогноза за 1. септембар

По температурама, петак ће бити угодан дан, у складу са календаром. Према прогнози, очекује нас сунчано и топло време, са дневним температурама од јутарњих 12 па до пријатних 28 степени.

Смернице Министарства

Министарство просвете упутило је васпитно-образовним установама смернице којима би требало да се руководе почетком нове школске године. Према тим смерницама, првог наставног дана организоваће се разговори са ученицима како би се упознали са планом рада, а покренуће се заједнички разговори са свим актерима школског живота.

Током прве наставне недеље организоваће се тематска настава, са радионицама и другим активностима усмереним ка неговању емпатије, вредностима међусобног поштовања, сарадње и солидарности, уз уважавање различитости. Друге наставне недеље предвиђено је да наставници спроводе иницијално процењивање у оквиру појединачних предмета и у складу са њима даље планирају образовно-васпитни рад.

Смерницама је предвиђено да се током септембра спроведу процене адаптације за ученике петог разреда основне и првог разреда средње школе на нову средину, као и мере подршке наставницима и ученицима.

Предвиђена је нова слободна активност за ученике од петог до осмог разреда основних школа – Врлине и вредности као животни компас, док ће се у средњим школама посебна пажња усмерити на изборне програме којима ће се подржати развој позитивних људских вредности.

 

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!