U ponedeljak, 16. juna, za pravoslavne vernike počinje Petrovski post, koji prethodi prazniku Svetih apostola Petra i Pavla 12. jula. Ovaj post, poznat i kao Apostolski, jedan je od četiri velika godišnja posta u Pravoslavnoj crkvi, a jedinstven je po tome što mu trajanje varira u zavisnosti od datuma Vaskrsa.
Ove godine Petrovski post će trajati 27 dana. Za vernike, to je period ne samo telesnog uzdržanja, već i duhovne sabranosti, pokajanja i produbljene vere. Uspomena je na podvig i službu apostola koji su, nakon Silaska Svetog Duha (Pedesetnice), krenuli u misiju širenja Jevanđelja širom sveta.
Prema crkvenom pravilu, Petrovski post se ubraja u blaže postove. U većini dana dozvoljeni su biljna hrana, riba, ulje i vino. Sredom i petkom se posti strože – tada je, po pravilu, dozvoljeno samo ono najjednostavnije: hleb, voda i voće. Tokom celog posta ne konzumiraju se meso, jaja i mlečni proizvodi.
Post nije samo pitanje ishrane – on je prilika za unutrašnju promenu. U mnogim pravoslavnim domovima, tokom ovog perioda, neguje se običaj zajedničke molitve, čitanja Svetog pisma, prisustvovanja bogosluženjima i pripreme za ispovest i pričešće.
Suština posta nije u formalnom odricanju, već u negovanju krotkosti, strpljenja, milosrđa i praštanja. Vernici se ohrabruju da, u danima posta, pokažu više pažnje prema bližnjima, pomognu onima u nevolji i čuvaju se ogovaranja, ljutnje i sujete.
Post se završava se 12. jula, na Petrovdan – praznik Svetih apostola Petra i Pavla. Taj dan obeležavaju svečane liturgije, slavske trpeze i saborovanja, kojima se završava jedan od najznačajnijih postova u pravoslavnoj tradiciji.