У понедељак, 16. јуна, за православне вернике почиње Петровски пост, који претходи празнику Светих апостола Петра и Павла 12. јула. Овај пост, познат и као Апостолски, један је од четири велика годишња поста у Православној цркви, а јединствен је по томе што му трајање варира у зависности од датума Васкрса.
Ове године Петровски пост ће трајати 27 дана. За вернике, то је период не само телесног уздржања, већ и духовне сабраности, покајања и продубљене вере. Успомена је на подвиг и службу апостола који су, након Силаска Светог Духа (Педесетнице), кренули у мисију ширења Јеванђеља широм света.
Према црквеном правилу, Петровски пост се убраја у блаже постове. У већини дана дозвољени су биљна храна, риба, уље и вино. Средом и петком се пости строже – тада је, по правилу, дозвољено само оно најједноставније: хлеб, вода и воће. Током целог поста не конзумирају се месо, јаја и млечни производи.
Пост није само питање исхране – он је прилика за унутрашњу промену. У многим православним домовима, током овог периода, негује се обичај заједничке молитве, читања Светог писма, присуствовања богослужењима и припреме за исповест и причешће.
Суштина поста није у формалном одрицању, већ у неговању кроткости, стрпљења, милосрђа и праштања. Верници се охрабрују да, у данима поста, покажу више пажње према ближњима, помогну онима у невољи и чувају се оговарања, љутње и сујете.
Пост се завршава се 12. јула, на Петровдан – празник Светих апостола Петра и Павла. Тај дан обележавају свечане литургије, славске трпезе и саборовања, којима се завршава један од најзначајнијих постова у православној традицији.