27 септембра, 2023

Почиње механичко уништавање амброзије

Око 10 одсто становништва које је алергично или осетљиво на корове трава и других биљка алергично је на полен амброзије. Стога се већ неколико година мапирају локације  на територији Града на којима је распострањена ова биљка.


-Полен амброзије може да распростире у кругу од 100 километра, тако да ће уништавање овог корова почети ових дана и трајаће до октобра. Полен нам стиже и из суседне Румуније, а на нама је да на нашој територији контролишемо и механички третирамо амброзију– сазнајемо од Мирославе Наранчић, секретарке Секретаријата за  заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој. – Обухватићемо површину од око 160 хектара на територији града, а пре механичког уништавања сва места су мапирана и зна се тачно где је потребно косити.

Суграђани треба да уређују локације испред својих објеката и да се једнако брину  о површинама у градском грађевинском рејону и у атару, односно да се ова коровска биљка уништи и на њивама под усевима.
-Сви власници, корисници, правна лица, предузетници, пољопривредници, стараоци и управљачи јавним путевима и водотоковима, као и физичка лица, у обавези су да уништавају ову коровску биљку уз примену агротехничких мера, механичким или хемијским путем. Амброзија ће се уништавати уз раскрснице, саобраћајнице и на запуштеним локацијама – додаје Мирослава Наранчић.

Колика је концентрација полена у ваздуху суграђани могу да прате преко две палинолошке станице у нашем граду. Њихова функција је да мере и идентификују полен у ваздуху, што је веома важно како грађанима који имају проблеме са поленским алергијама, тако и лекарима за адекватну благовремену терапију. Станица прати поленска зрна у ваздуху током периода цветања дрвећа, трава и корова од краја фебруара до октобра, а мониторинг обавља департман за биологију и екологију новосадског Природно математичког факултета. Резултати свакодневно могу да се прате на сајту Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и на сајту Града.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!