Почиње испирање водоводне мреже, може доћи до појачаног мириса и измене боје

Испирање водоводне мреже на територији Града почиње данас, 13. маја и трајаће десет дана. Апел грађанима је да се још мало стрпе јер је то последњи корак пре пуштања самог постројења за прераду пијаће воде у рад. Овом приликом може доћи до појачаног мириса и измене боје воде, истакнуто у ЈП „Кикинда“. Дезинфекција ће бити обављена хлор диоксидом, каже др Сања Брусин Белош, начелница Центра за хигијену и хуману екологију ЗЗЈЗ.

-Хлор диоксид је мало јаче средство у односу на натријум хипохлорид који се до сада користио за испирање водоводне мреже. Дезинфекција пред почетак пуштања пречишћене воде у дистрибутивни систем је важна хигијенска мера и мора се обавити – појаснила је др Брусин Белош.

Да ли ће се појавити нус појаве зависи од старости водоводне мреже и индивидуалних водоводних инсталација у самом домаћинству.

-Уколико су инсталације старе могу да се појаве замућење или честице. У том случају треба испустити одређену количину воде из кућног система и тек је онда користити. Код новијих инсталација не очекујем појаву честица него ће се осетити појачан мирис – навела је др Сања Брусин Белош.

Концентрација резидуалног хлора одржаваће се у дозвољеним границама, а Завод за јавно здравље ће у неколико наврата, четири до пет пута, контролисати воду. Законска обавеза је да се пре пуштања пречишћене воде у систем уради велика анализа да се докаже да је она хигијенски исправна и да може да се користи за људску употребу.

Грађанима ће на располагању бити кол центар ЈП „Кикинда“ чији бројеви телефона су 0230/422-760 и 062/88 44 891 за све евентуалне проблеме.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!