1 октобра, 2023

Почеле припреме за упис будућих васпитача

У Високој школи струковних студија за образовање васпитача започете су промотивне активности о упису који ће се обављати крајем јуна.

Са наставним програмом, активностима у Школи и могућностима по завршетку школовања, професори већ упознају ученике средњих школа у граду и многим околним местима.

Јуче и данас студенти су на Сајму образовања “Путокази“ у Новом Саду. За 15. март заказан је Дан отворених врата када ће, од 12 до 15 сати, сви заинтересовани моћи ближе да се упознају са Школом – да разговарају са  наставницима и члановима Студентског парламента, као и да добију све потребне информације.

Школа уписује студенте на основне и мастер струковне студије. Основне студије трају три године и имају два смера: струковни васпитач деце предшколског узраста и струковни васпитач за традиционалне игре. Мастер студије трају две године.

– Новина је да, од прошле године, постоје два места на буџету и на мастеру, што је  мотивација за студенте основних студија да постигну што бољи просек. Прошле школске године смо, као буџетске кориснике, уписали 45 студената на предшколском смеру и пет на традиционалном. Очекујемо да ће нам Покрајински секретаријат и ове године одобрити исту квоту. Сада се сви студенти рангирају, тако да је увек могуће да се, са самофинансирајућег статуса, пређе на буџет, и обрнуто – каже директорица Школе, Ангела Месарош-Живков.

Директорица напомиње и да би предстојећи упис могао да буде последња прилика за заинтересоване који имају трогодишње средње образовање да упишу смер за традиционалне игре. Уколико се, као што се најављује, од наредне године уведе полагање државне матуре, то више неће бити могуће.

– За студенте који су у радном односу, поред редовне наставе током седмице, суботом организујемо консултативну наставу. Поред тога, професори су им доступни путем интернета. Упис на дошколовање је за оне који су завршили Вишу школу за образовање васпитача која је постојала до 2007. године. Сада могу да заврше и трећу годину, како би могли да упишу и мастер студије.

Диплома призната у иностранству

О статусу ВШССОВ говори и податак да студенти у Кикинду долазе из свих градова Србије, из Републике Српске и из Црне Горе, каже директорица. Она додаје да студирање у нашем граду олакшава и чињеница да, од прошле године, у Ученичком дому могу да буду смештени и самофинансирајући студенти.

Дипломирани васпитачи имају више могућности да пронађу запослење него што је то био случај ранијих година. Сада се запошљавају и у установама за пружање помоћи ментално мање развијеним особама и као лични асистенти.

Важна информација је и да су дипломе ове Школе признате у иностранству без полагања разлике испита.

Плаћање и на рате

И ове године Школа ће уписати 120 студената – 95 на смеру за струковни васпитач деце предшколског узраста и 25 на смеру струковни васпитач за традиционалне игре.

Самофинансирајући студенти годину плаћају 54 хиљаде, а студенти на мастеру 75 хиљада динара. Школа одобрава плаћање у 10 месечних рата.

Све информације о Школи и упису доступне су на сајту и друштвеним мрежама.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!