децембар 6, 2025

Počela rezidba voća: Prve na red dolaze jabučaste vrste

rezidba

Temperaturne oscilacije nisu imale negativan uticaj ili niti će ostaviti posledice na voćne vrste istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

-Prošle godine u ovo vreme imali smo temperature do 20 stepeni, te je voće izašlo iz faze mirovanja još u februaru. I u narednim danim prognoziraju se niske temperature i mrazevi, tako da neće biti ranijeg početka vegetacije – saznajemo od Kljajićeve.

Ovo doba godine pravo je vreme za rezidbu voća. Da se ovaj posao kvalitetno uradi omogućuju i trenutni vremenski uslovi. Rezidba je regulator rodnosti i vrlo je važna.

-Ovo je idealan period za rezidbu voća. Prve na red dolaze jabučaste vrste, dok za koštičave vrste treba još malo sačekati jer su one osetljivije na izmrzavanje i niske temperature. Voćari treba da počnu sa rezidbom koja je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera jer ona posredno reguliše prinos – napominje Jelena Kljajić.

Rezidba i bujnost stabla međusobno utiču jedno na drugo, ali za sastavljanje dobrog plana rezidbe od velike su važnosti i ostali aspekti tehnologije gajenja. Rezidba rodnih stabala se uglavnom obavlja u periodu mirovanja.

-Savetujem voćare da pre rezidbe prvo pregledaju svoje zasade, obiđu ih utvrde rodni potencijal pupoljaka i tek na osnove toga odrede adekvatnu rezidbu. Grane bi trebalo glatko orezati nakon oštećenja. Nakon toga, na biljci ostaju otvorene rane koje su idealne za prodor raznih bolesti – napominje Jelena Kljajić.

Pojava štetočina i korisnih organizama takođe treba da se prati.

A.Đ.

Don`t copy text!