Dva sajamska pehara i osam velikih zlatnih medalja rezultat su koji je ostvarila Mlekara „Kikinda” na ovogodišnjem, 90, Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Iako su i ranijih godina i deda i otac nagrađivani na ovoj i drugim manifestacijama, Marko Mančić, menadžer prodaje i treća generacija koja se bavi proizvodnjom sireva i preradom mleka,ističe da su ove godine bili najuspešniji.
-Ove nagrade prijaju i lep je i specifičan osećaj napraviti ovakav uspeh. Posebno to ističem jer smo mi mala sredina i, uslovno rečeno, mala mlekara koja se trudi da kvalitetom zasluži poverenje kupaca. Priznanja su i velika odgovornost, a iza svega stoji dugogodišnji uporan rad i trud svih zaposlenih – kaže Marko Mančić.
Student druge godine Poljoprivrednog fakulteta, smer stočarstvo, i jedan od rukovodioca fabrike Marko Mančić podseća da je upravo njegov deda jedan od začetnika proizvodnje polutvrdih sireva u Srbiji po čijoj tehnologiji se oni i dalje proizvode. Dodaje i da je njegov otac Saša napravio prvi sir od parenog testa pica mocarelu. Upravo polutvrdi sirevi dobili su najviše medalja na sajmu.
-Prvi put ove godine okušali smo se u proizvodnji kiselomlečnih proizvoda zajedno sa partnerom iz Rusije. Jogurti su u keramičkoj ambalaži i inovativnog su izgleda. Zlatne medalje osvojili su „kika” maslac, beli sirevi poput fete koju proizvodimo u pogonu u Sloveniji – precizirao je Mančić.
Mleko otkupljuju od lokalnih stočara sa kojima sarađuju od kraja devedesetih godina prošlog veka. Mlekara „Kikinda” ima 44 zaposlena radnika i učenike iz SSŠ „Miloš Crnjanski” i Ekonomsko-trgovinske škole koji su na dualnom obrazovanju. Dnevno se prerađuje i do 25 tona sirovog mleka, a najveći kupac je „Delez Srbija”, a u inostranstvu to su zemlje CEFTE.
Muzej mlekarstva
U okviru Mlekare „Kikinda” postoji centralni objekat, kaštel, i želja je da se on pretvori u Muzej mlekarstva. Budući posetioci moći će u ovom prostoru više da saznaju o proizvodnji raznih vrsta sireva. Za ovaj poduhvat menadžment mlekare pregovara sa predstavnicima lokalne samouprave.