27 септембра, 2023

Пехари и златне медаље за Млекару „Кикинда“

Два сајамска пехара и осам великих златних медаља резултат су који је остварила Млекара „Кикинда” на овогодишњем, 90, Међународном пољопривредном сајму. Иако су и ранијих година и деда и отац награђивани на овој и другим манифестацијама, Марко Манчић, менаџер продаје и трећа генерација која се бави производњом сирева и прерадом млека,истиче да су ове године били најуспешнији.

-Ове награде пријају и леп је и специфичан осећај направити овакав успех. Посебно то истичем јер смо ми мала средина и, условно речено, мала млекара која се труди да квалитетом заслужи поверење купаца. Признања су и велика одговорност, а иза свега стоји дугогодишњи упоран рад и труд свих запослених – каже Марко Манчић.

Студент друге године Пољопривредног факултета, смер сточарство, и један од руководиоца фабрике Марко Манчић подсећа да је управо његов деда један од зачетника производње полутврдих сирева у Србији по чијој технологији се они и даље производе. Додаје и да је његов отац Саша направио први сир од пареног теста  пица моцарелу. Управо полутврди сиреви добили су највише медаља на сајму.

-Први пут ове године окушали смо се у производњи киселомлечних производа заједно са партнером из Русије. Јогурти су у керамичкој амбалажи и иновативног су изгледа. Златне медаље освојили су „кика” маслац,  бели сиреви попут фете коју производимо у погону у Словенији – прецизирао је Манчић.

Млеко откупљују од локалних сточара са којима сарађују од краја деведесетих година прошлог века. Млекара „Кикинда” има 44 запослена радника и ученике из ССШ „Милош Црњански” и Економско-трговинске школе који су на дуалном образовању. Дневно се прерађује и до 25 тона сировог млека, а највећи купац је „Делез Србија”, а у иностранству то су земље ЦЕФТЕ.

Музеј млекарства

У оквиру Млекаре „Кикинда” постоји централни објекат, каштел, и жеља је да се он претвори у Музеј млекарства. Будући посетиоци моћи ће у овом простору више да сазнају о производњи разних врста сирева. За овај подухват менаџмент млекаре преговара са представницима локалне самоуправе.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!