10 децембра, 2023

Отворена изложба „30 година змајевања у Кикинди“

Од данас до петка Културни центар организује манифестацију „Змајеве дечије игре“ које се у нашем граду одржавају 30., јубиларни, пут. Под слоганом „Свака звезда има свога пута…“ од јутрос су одржани квиз за основце, дечија ликовна колонија и јавни час балета ученика Балетске школице у Кикинди. Отварена је и ретроспективa изложбе „30 година змајевања у Кикинди“ којој је присуствовала Душица Мариновић, директорица „Змајевих дечијих игара“.

-Кикинда је једини град, после Новог Сада, који оволико организује најлепшу дечију манифестацију. Можемо да се похвалимо са три деценије успешне сарадње са децом, младима, менторима и породицама у вашем граду који је одличан домаћин. За све ове године учествовало је мноштво културних стваралаца који су радо сарађивали са некадашњим Домом омладине, а садашњим Културним центром. Програмима су била обухваћена и села, тако да су најмлађи могли да се друже са Мињом Суботом, Бранком Веселиновић, Драганом Лукићем, Душком Трифуновићев, као и познатим глумцима – рекла је Душица Мариновић.

Марко Марковљев, директор КЦК додаје да су „Змајеве дечије игре“ најстаријa и најдуговечнија дечија манифестација у Кикинди која није прекинута ни за време недаћа које су снашле нашу земљу.

-Изложба је направљена у сарадњи са новосадским „Змајевим дечијим играма“, Историјским архивом и део материјала је из наше архиве. Представља ретроспективу 30 година манифестације. Овде  је мали део онога што је организовано. На фотографијама су деца која су сада одрасли људи и имају своју децу која учествују у нашим програмима – истакао је Марковљев.

На тему овогодишњег слогана пристигао је велики број литерарних и ликовних радова. За најбољи литерарни рад у категорији од првог до четвртог разреда проглашен је састав Емануеле Дабић из иђошке Школе „Миливој Оморац“, док је у категорији од петог до осмог разреда награду добила Милица Весков из мокринске Школе „Васа Стајић“.

У категорији ликовних радова награђен је Михајло Станкић из вртића „Пчелица“, Јања Цветићанин, ученица ОШ „Жарко Зрењанин“ била је најбоља у нижим, а Мартин Куцуровски из ОШ „Фејеш Клара“ прво место освојио је у категорији виших разреда основних школа.

На првим „Змајевим дечијим играма“  у Кикинди учествовали су писци Мира Алечковић, Раша Попов, Павле Јанковић Шоле, Перо Зубац, Раде Обреновић, Миња Субота и други.

 

 

 

не, не , не!!!!!!