30 новембра, 2023

Деа Ђурђевић у Кикинди: Уједињени у борби за побољшање услова живота инвалида

Како би особе са инвалидитетом могле да се изједначе у друштву, да се нормално крећу и задовољавају своје потребе које су исте као код свих других људи, неопходно је да им се обезбеди много тога. Зато је неопходно да делују заједно, да би проблеми могли да се решавају системски, сматрају у Удружењу „Будимо безбедни“ чија је председница, новинарка Деа Ђурђевић, управо тим поводом данас боравила у Кикинди.

Ђурђевићеву и њен тим у Градкој кући примили су Валентина Мицковски, чланица Градског већа и Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.

– Осмислили смо караван под називом „Можемо заједно“ и обићи ћемо 29 градова, све до Косовске Митровице и назад како бисмо добили, бар оквирно, број особа са инвалидитетом. Онда ћемо позвати сва та удружења, да се сви окупимо и да видимо шта је у градовима потребно, да направимо листу наших потреба и циљева како бисмо били једнаки у друштву, да бисмо могли да се крећемо, да живимо и да набављамо оно што нам је потребно.

Не постоји јединствени регистар особа са инвалидитетом у нашој земљи, и зато морамо ми да дамо импулс, истиче Ђурђевићева и наводи да је, на попису, једно од опционих питања могло да буде и „Да ли сте особа са инвалидитетом“ чиме би већ био обезбеђен јединствени регистар.

– Зато је то и први корак прављење заједничког оквира, да бисмо могли да реагујемо, да системски решавамо проблеме. Док правимо регистар, уједно и препознајемо потешкоће. Проблеми су, генерално, у кретању, помагалима,  паркинг местима. Хоћемо да утичемо и на приватне компаније, као што већ сада имамо уговоре са тржним центрима „Ушће“, „Делта“ и „Беошоп“ – они ће, већ од наредног месеца, имати баријере. Једна од идеја је и да Агенција за безбедност саобраћаја опредељује новац градовима за постављање рампи. Проблем је и увоз штапова, топломера, затим бављење спортом особа са инвалидитетом јер једна колица коштају 800 хиљада динара. Хоћу да скупим све особе са инвалидитетом, мора да нас има много, и да решавамо ствари на државном нивоу – закључује Деа Ђурђевић.

У оквиру кампање „Можемо заједно“, Удружење у сарадњи са фирмом „Еуро браво“ у сваком граду у који дође, дарује једну особу са инвалидитетом која се истакла  у друштвено-одговорној или животној активности. На данашњем пријему Деа је поклонила таблет Драгиши Брандићу, капитену Одбојкашког клуба инвалида „Феникс“ и дугогодишњем репрезентативцу.

Кикинда је осми град који је Ђурђевићева посетила у својој мисији обезбеђивања лакшег и бољег живота особама са инвалидитетом. Уједно је упутила позив свим удружењима инвалида да им се јаве, да укажу на проблеме са којима се сусрећу, да би се што пре сачинила листа захтева и започеле неопходне системске промене.

не, не , не!!!!!!