27 септембра, 2023

Одржана проба државне матуре

Ученици трећег разреда четворогодишњих смерова у читавој Србији данас су радили пробу државне матуре из српског језика и књижевности. Претходно за 1. и 2. јун најављени пробни испити из математике и трећег теста, отказани су.

Тестирање је прошло без проблема и ученици су задовољни, сазнали смо од директора ССШ „Милош Црњански“, Милорада Карановића.

– Ресорно министарство организовало је овај пробни тест који спроводе школе. Ђаци су већ у 8 и 15 били у школама и радили су од 9 до 12 сати. Затим ми пакујемо тестовe и шаљемо их у скрининг центар у Суботици. Суштина је у томе да школе спроведу процедуру каква ће бити на државној матури. Прошле године имали смо пилот полагање и тада су ученици, као и ове године, рекли да им је тест био лак – каже Карановић.

Првобитно је било планирано да се државна матура уведе од наредне школске године, али је Министарство просвете недавно предложило одлагање. Претпоставља се да ће први на тест изаћи садашњи ученици првог разреда средњих школа.

Из Министарства су навели да је смисао данашње пробе да се тестира систем за полагање државне матуре: штампање, дистрибуција, скенирање и прегледање тестова, сви кораци у организацији.

Пробне тестове из градива из прве три године школовања данас је радило око 50 хиљада ђака у 509 државних и 70 приватних средњих школа.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!