Одборници једногласни у одлуци да се обезбеде средства за изградњу мини постројења за прераду воде на селима

На седници Скупштине града, заказаној по хитном поступку и којој су присуствовали одборници владајуће већине, једногласно је донета  одлука о обезбеђивању финансијских средстава за реализацију капиталних инвестиција – мини постројења за прераду пијаће воде на селима. Овом Одлуком одобрено је дугорочно кредитно задуживање града у износу до 115.467.180 динара за финансирање капиталних инвестиционих расхода у складу са Одлуком о буџету града Кикинде за 2024. годину и пројекцијама на 2025. и 2026. годину. Средства ће се искористити за изградњу постројења за кондиционирање пијаће воде и реконструкцију црпне станице у Накову, Банатском Великом Селу, Иђошу и у Мокрину.

-Један од најважнијих проблема у нашем граду је здрава пијаћа вода и ми његово решавање приводимо крају. Изградња фабрике воде је у самом финишу, а оно што следи је да обезбедимо здраву воду за пиће и на селима. Овогодишњим буџетом планирали смо изградњу мини постројења у Накову, Банатском Великом Селу, Иђошу и у Мокрину и инвестицију смо поделили у две фазе. Како је вредност велика 384 милиона динара морамо да обезбедимо средства и из других извора финансирања. Део средства, 166 милиона динара добили смо од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, од чега је уплаћен аванс од 160 милиона и ПДВ од 32 милиона динара. Сопствено учешће највећим делом биће обезбеђено из кредита. Претходно је локална самоуправа тражила одобрење надлежног Министарства финансија и дозволу за кредитно задужење добили смо 24. фебруара – рекла је заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

Уговор о кредиту са пословном банком биће закључен у зависности од тржишних услова који ће бити постигнути код пословних банака са роком отплате од 60 месеци укључујући грејс период од 12 месеци.

-Српска напредна странка преузела је власт  у Кикинди пре више од деценије. Све ово време решавамо проблеме грађана, а међу најважнијим је здрава вода за пиће коју ћемо добити захваљујући изградњи фабрици воде. Деценијама се чекало да добијемо постројење за прераду пијаће воде. Пројекат приводимо крају и ускоро ће Кикинђани имати воду какву заслужују у 21. веку.  Поред поменутог замењено је и четири петине азбест цементних цеви у граду. Великим трудом и залагањем наших представника у републичком и покрајинском парламенту и уз огромну подршку Републике и Покрајине решили смо вишедеценијски проблем у граду. Наша политика је да и мештани села имају једнаке услове за живот, стога ће мини постројења за прераду воде бити изграђена и у месним заједницама. Одговорним радом и одговорним односом према буџету и мештани свих девет села имаће здраву воду за пиће. Завршено је препројектовање за Сајан, Башаид, Банатску Тополу, Руско Село и Нове Козарце. Поносан сам на све који су учествовали у овоме – навео је Лукач и захвалио се коалиционим партнерима из СВМ-а и СПС-а који су подржали најважније пројекте. Додао је и да ће месец дана Кикинђани коначно имати здраву воду за пиће.

 

Локална самоуправа на челу са Српском напредном странком мисли на све грађане, додао је шеф одборничке групе Александар Аћимов.

-Ускоро ће потећи здрава пијаћа вода. То смо сви у граду жељно прижељкивали деценијама. Поред тога и мештанима села биће обезбеђена здрава вода. Одговорни смо и дата обећања испуњавамо. Са оваквом политиком наставићемо и у будућности – рекао је Аћимов.

Одборници су донели и одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града за 2023. годину, давању сагласности на искњижавање учешћа града е у капиталу привредног друштва „Дневник“  из Новог Сада по основу принудног откупа акција, дата је сагласности за отпис дуга по основу уступљених прихода града друштву ,, Фул Протект“  из Београда. Донета је и одлука о изради Плана детаљне регулације за радну зону „Калдарица“, о изради Плана детаљне регулације соларне електране „Њугат солар“, као и више решења о отуђењу из јавне својине града  одређених катастарских парцела.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!