Одали почаст интернирцима: Сећање на насилно депортоване Кикинђане

Представници локалне самоуправе, градоначелник Никола Лукач, председник Скупштине града Младен Богдан и члан Градског већа Небојша Јованов, борачких удружења и Друштва српско-норвешког пријатељства положили су венце на споменик интернирцима у знак сећања на Кикинђане који су послати у концентрационе логоре. На Ђурђевдан пре 82 године немачки фашисти интернирали су 46-оро суграђана у концентрационе логоре у Норвешкој.

– Највише Кикинђана било је заробљено у логору Бејсфорд који се налази на десетак километара од града Нарвика. Старији и болесни стрељани су половином јула, а многи су пресељени у друге логоре где су мучени. Велике страхоте доживели су у заточеништву, о чему су сведочила седморица суграђана који су преживели голготу. Град је у њихову славу подигао споменик који подсећа на њихову храброст и страдања – подсетио је Тибор Фиреди, секретар кикиндског Друштва српско-норвешког пријатељства.

Ника Бањин, Славко Вукић, Чеда Ђомпарин, Стеван Михаилов, Стеван Сивчев, Јоца Станић и Жарко Стојков, вратили су се из Норвешке и истицали помоћ локалног живља и пријатељства. У знак сарадње два народа прва Декларација о пријатељству између Нарвика и Кикинде потписана 6. октобра 1966, а обновљена је 2017. године.

– Одали смо почаст нашим суграђанима који су насилно депортовани у логоре широм Норвешке. Трудимо се да одржавамо везе између братских градова узвратним посетама и потписивањем посебних протокола о сарадњи. Нарвик и Кикинда имају посебне, историјске, везе. Потенцијал за сарадњу је велики, а циљ је просперитет и заједнички интереси – казао је Младен Богдан.

Из некадашње Југославије у логоре је интернирао око 4.500 људи међу којима су били и становници Кикинде, Руског Села, Мокрина, Иђоша и Банатског Аранђелова. Око 1.500 њих је преживело и вратило се својим породицама.

А.Ђ.

 

 

 

 

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!