Обележена Храмовна слава у Руском Селу

У Руском Селу данас се завршава програм обележавања сеоске и црквене славе. Протонамесник Слободан Диљаков, уз свештенике кикиндског намесништва, служио је Свету литургију у Храму Успенија Пресвете Богородице. Литургији су присуствовали градоначелник Никола Лукач и председник Градског парламента Младен Богдан.

– Данас смо са мештанима Руског Села да покажемо заједништво, саборност и  солидарност у овим изазовним временима. Важно је да обележавамо и црквене и верке празнике јер је то нешто исконско и у дубини душе нашег народа, у самој је традицији и града и свих сеоских месних заједница које се сада полако враћају на прави пут. У протеклом периоду много смо урадили за ову месну заједницу и планирамо да тако буде и убудуће, да унапређујемо не само ово, него и свако место на подручју Кикинде – рекао је Богдан.

Парохија у Руском Селу основана је по насељавању солунских добровољаца, а првог свештеника место је добило 1926. године. Храм Успења Пресвете Богородице изграђен је између 1934. и 1935. године. Иконостас и фреске осликао је академски сликар Владимир Зелински из Русије.

У наставку програма прославе Дана села и Храмовне славе, у центру места биће организован буч, а у вечерњим сатима и музички програм.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!