Неотварање еСандучета довело до застоја у исплати субвенција за биљну производњу

Исплата захтева за основне подстицаје у биљној производњи касни јер многи корисници који су остварили то право још нису отворили своје еСандуче, изјавила је директорка Управе за аграрна плаћања (УАП) Сања Даниловић.

Она је казала да је захтеве за субвенције у биљној производњи до 1. априла, до када је био отворен јавни позив за њихово подношење, поднело укупно 317.000 пољопривредних произвођача и да је близу 300.000 тих захтева одобрено.

„Тачније, 292.000 уредно поднетих захтева је одобрено, али на жалост велики број произвођача не прати, односно не отвара редовно своје еСандуче на порталу еУправе и то је довело до застоја у поступку уређења поднесака као и исплати субвенција“, рекла је Даниловићева.

Како је објаснила, да би убрзали поступак исплате, корисници морају да отворе своје еСандуче и прихвате решење о одобравању подстицаја уколико су са њима сагласни.

Након прихватања решења, према њеним речима, на платформи еПодстицаји пољопривредни произвођачи имају могућност да одустану од жалбе на решење и тако убрзају исплату подстицаја, јер ће им средства на наменске рачуне лећи већ следећег првог радног дана.

„Ових дана се у медијима беспотребно шире неистине и оптужбе да се подстицаји не исплаћују редовно, али то није тачно и процес стоји у месту због још једног корака који корисници треба да предузму, а то је да отворе своје еСандуче“, рекла је Даниловићева.

Она је навела и податак да је конкретно у Шапцу исплаћено око 60 одсто од укупно поднетих захтева за подстицаје у биљној производњи.

Директорка УАП је осим на кориснике подстицаја по хектару, апеловала и на пољопривреднике који су поднели захтев за остваривање права на рефакцију акцизе за гориво да редовно проверавају своје еСандуче, где могу да прихвате и предузму Решење о усвајању, а потом поднесу одустанак од приговора путем платформе еАграр (еРПГ).

Даниловићева је казала и да за све додатне информације и помоћ корисници могу да се обрате на контакт телефон УАП који су наведени на сајту, односно на бројеве 011/30-20-100, 011/30-20-101 и 011/30-20-118 или 0800/106-107.

Пољопривредници се за помоћ могу обратити, како је истакла, и пољопривредним стручним службама, као и да могу на сајту Министарства пољопривреде и УАП да преузму припремљена упутства.

(Извор: РТВ, фото: Влада Србије)

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!