Народни музеј добија нови галеријски простор

Адаптација новог галеријског простора површине око 300 квадратних метара у Народном музеју Кикинда биће завршена  до краја године. Путем конкурса „Градови у фокусу“, Министарство културе и јавног информисања за радове је определило осам милиона динара.

Простор је предвиђен за нову сталну поставку, а радови су започети протекле године, указала је директорица Народног музеја Лидија Милашиновић.

– Додатни простор који се адаптира је просторија од 40 квадратних метара коју је до сада користио Историјски архив.  Захваљујући суфинансирању Града Кикинде, биће сређена и та просторија, која је била највећа претња новом простору који градимо због велике влаге. Када се све заврши, имаћемо веома лепу галерију у нашем Музеју која ће бити на понос целог града, с обзиром на то да ћемо имати комплетно уређено лево приземно крило Курије, потпуно адаптирано са спроведеним струјним системом, противпожарном заштитом и видео надзором- рекла је  Лидија Милашиновић, директорица Народног музеја Кикинда.

Да радови теку предвиђеном динамиком, уверили су се градоначелник Никола Лукач и чланица Градског већа Валентина Мицковски.

-Град Кикинда је ове године за установе културе наменио 170 милиона динара, а преко 20 милиона предвиђено је за инвестиције. Презадовољан сам оним што сам видео јер Музеј са својим идејама уз подршку Града Кикинде, републичких и покрајинских институција, планира да потпуно уреди нови галеријски простор предвиђен за нову поставку.  Садашњим темпом радова, све би требало да буде завршено до краја године. Протеклих година, Град Кикинда је редовно добијао средства на конкурсу Градови у фокусу, на основу ког се доста урадило, пре свега у унапређењу рада установа културе- истакао је градоначелник.

Како је зграда Курије културно добро од великог значаја за Републику Србију, грађевински радови изводе се под надзором Завода за заштиту споменика културе из Суботице. Извођач је новосадска компанија “Гро статик“.

 

 

 

 

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!