На најранијим роковима сетве кукуруза уочено присуство сиве кукурзне пипе

На подручју Севернобанатског округа у току је сетва кукуруза. Усеви из најранијих рокова сетве су у фази од клијања и ницања до развијена два листа. Визуелним прегледом усева на појединим парцелама уочено је присуство сиве кукурузне пипе као и симптома оштећења на младим листовима кукуруза. Симптоми напада ове штеточине су утврђени највише по ободу парцела.

Одрасле јединке сиве кукурузне пипе изгризају котиледоне и ивичне делове лиски. За усеве кукуруза ова штеточина је најопаснија при ницању младих биљака па све до образовања првих листова. Најугроженији су усеви који се граниче са прошлогодишњим кукурузиштем.

Пољопривредним произвођачима се препоручује обилазак парцела и уколико се у фази клијања утврди присуство сиве кукурузне пипе на метар квадратни или неколико дана после ницања  потребно је  хемијски  заштити усев. Могу се користити инсектициди на бази циперметрина.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!