„Музичка чаролија“ мајстора гласа и инструмената Темишвара и Кикинде

Ансамбл за вокалну и инструменталну традиционалну музику Факултета за музику и театар Западног универзитета из Темишвара и женска певачка група, солисти и Велики народни оркестар Академског друштва за неговање музике „Гусле“ наступили су вечерас у препуној сали Народног позоришта.

Концерт под називом „Музичка чаролија“ део је програма предвиђеног Протоколом о партнерству и сарадњи који су потписали, овог лета, АДЗНМ „Гусле“ и струковна Асоцијација музиколога и етнокореолога „Банат“, коју воде стручњаци из Румуније и професори Академије Западног универзитета. Сарадња је, иначе, започета годину дана раније, а поред заједничких наступа, обухвата и заједничке пројекте, снимања и штампана издања.

– И наши пријатељи из Темишвара и ми имамо богат програм и жељу да наставимо сарадњу разменом наступа. Ми већ у уторак путујемо у Темишвар. Наши солисти, женска певачка група и велики народни оркестар наступиће у великој аули Западног универзитета – рекао је Зоран Петровић, директор „Гусала“.

У име Града, концерту су присуствовале заменица градоначелника, Дијана Јакшић и чланица Градског већа за културу и образовање, Валентина Мицковски.

– Сарадња између културних и образованих иституција веома нам је важна, а у овом случају остварена је врло плодоносна међународна сарадња. Као представнику Града веома ми је драго што можемо да подржимо овај догађај и „Гусле“ које с поносом носе титулу удружења грађана од посебног значаја за Град – изјавила је Мицковска.

Публику је, на почетку концерта, поздравио професор доктор Лучиан Емил Рошке који руководи гостујућим ансамблом, а затим су уследиле Румунска свита и наступи вокалних и солиста на традиционалним инструментима.

У Румунији ће, у граду Дети, наредног викенда наступити и играчки ансамбли „Гусала“. Из овог Друштва већ најављују и новогодишњи концерт хора са гостима који ће се одржати 28. децембра, а затим и концерт божићних и коледарских песама 5. јануара у Храму Светих Козме и Дамјана.

Први наредни концерт приређује се за љубитеље фолклора. Играчки ансамбли „Гусала“ наступаће у среду, 14. децембра, такође у сали Позоришта – дечији од 17.30, и извођачки од 20 сати. Покровитељ програма је Град Кикинда, а улазак је бесплатан.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!