Млади историчар Драгољуб Мандић одржао предавање о рокенролу и распаду Југославије

Предавање „Рокенрол и распад Југославије“ у холу Историјског архива одржао је мастер историчар Драгољуб Мандић. Родом из Мокрина, Мандић напомиње да му је драго што је својим суграђанима представио свој научно – истраживачки рад.

-Ускоро ће Архив Војводине објавити мој научни рад који се  базира на анализи распада Југославије из угла рок музике. Истражио сам како су се одређене сцене понашале, да ли су биле националистички или пацифистички настројене, као и њихов утицај на наш поглед на догађаје који су довели до распада некадашње државе – појаснио је Драгољуб Мандић.

Млади историчар става је да се распад рокенрола сасвим случајно поклапа са распадом СФРЈ.

-Рокенрол је од 1991. године у глобалном паду. Можда је у то време и било раскидања дугогодишњих пријатељстава међу појединим музичарима, али сада су те релације обновљене. Симптоматично је да је било свађа међу члановима истих бендова који су и дан данас  непријатељски расположени једни према другима – каже Мандић.

Интересантно је и то да тему истражује младић који није био рођен у златном добу рокенрола, али слуша овај музички жанр.

-Свима је интересантно виђење моје генерације, како ми посматрамо те догађаје – казао је Драгољуб Мандић и открио да му је др Неле Карајлић омиљени рок музичар.

Предавању је присуствовала чланица Градског већа Валентина Мицковски.

-Драго ми је што Историјски архив промовише младе и успешне историчаре. Драгољуб Мандић на занимљив начин представио је своје виђењерокенрол сцене Југославије и утицај на антиратни покрет. Поруку коју је упутио је да је важно какву музику слушамо јер она утиче на систем вредности сваког од нас – рекла је Мицковска.

Истраживање је базирано на новинским чланцима тадашње штампе и видео материјала, затим мемоара и аутобиографија, уз коришћење постојеће научне литературе и публицистике.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!