Маскенбал и ретро журка у „Еђшегу“ – обичаји испраћања зиме

У КУД „Еђшег“, после паузе због пандемије, ове године поново обележавају Farsang (Фаршанг), празнични период који траје све до Ускршњег поста. Jедан од догађаја је костимирани карневал децe којим се испраћа зима и дочекује пролеће.

У гласној поворци костимирани малишани виком, лупањем и разним звецкалицама праве буку којом протерују зло и зиму. После поворке спаљује се “Kisze babu“, лутка направљена као ружна стара жена, која симболише све невоље и направљена је од сламе и старе одеће. На крају се сви учесници почасте свежим карневалским крофнама, за које се везује магична моћ, и настављају славље уз музику и весеље.

Фаршанг ће се одржати у суботу, 11. фебруара. Скуп костимираних малишана заказан је за 16 сати, од 16.30 ће бити одиграна луткарска представа „- „Zsakbamacska“ („Жакбамачка“) глумачке дружине из Аде, а затим почиње централни део Фаршанга у току којег ће се бирати и најлепши костим. На крају програма је журка за малишане. Улазница за догађај је сто динара.

У вечерњем делу програма, за одрасле ће бити приређена „Ретро журка“, Улазница за журку је, у претпродаји 200 динара, а на дан журке 300 динара.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!