27 септембра, 2023

Мартина Бењо поставила прву бесплатну библиотеку у Кикинди

Кикинда је добила своју прву уличну библиотеку. Налази се испред Козметичког салона „Charm for good“ у Ђуре Јакшића 9, код Аутобуске станице. Вољу да, на овај начин, суграђанима омогући да размењују књиге, имала је млада Мартина Бењо, власница Салона.

– Идеју сам добила од своје муштерије Винке Грмаш, која је то већ урадила у Новим Козарцима. Уредила сам један свој ормарић, донела неке од књига и, врло брзо, људи су почели да је користе. Потпуно је бесплатно. Сви који то желе, донесу књигу која им не треба и узму ону која им се свиђа. Читаоци немају, наравно, обавезу да врате књигу, једино могу да наставе да размењују, ако желе – прича Мартина.

Библиотека је постављена у јануару и књиге су се обновиле већ много пута. Највише се читају романи и то класици. Често има и школске лектире. Бесплатна улична библиотека на услузи је свима, не само муштеријама Салона, каже Мартина.

– Неки људи већ редовно долазе и више има читалаца међу старијим суграђанима, можда чак више међу мушкарцима. Много пута се догодило да људи донесу књиге из својих библиотека и само их донирају.

Како на полицама све више има књига за децу, значи и најмлађих читалаца, сада је у припреми још један ормарић за књиге за децу, каже Мартина.

Бесплатна библиотека доступна је у току дана и још се није догодило да неко злоупотреби Мартинино поверење. Њено добро дело подстиче суграђане на исто – и тако књиге путују светом и сви светови у њима доносе толико потребну радост.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!