30 новембра, 2023

„Љубичасти новембар“ као подршка превремено рођеним бебама и њиховим породицама

У Србији ће се и ове године, сутра, 17. новембра, обележити Светски дан превремено рођене деце. Ради подизања свести јавности о проблему превременог рођења, Удружење родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“, у сарадњи са градовима и општинама, организује широм земље осветљавање зграда љубичастом бојом. Акцијом под називом „Љубичасти новембар“ у Србији се, од 2015. године, пружа подршка превремено рођеној деци и њиховим родитељима у скоро 30 градова и општина и институција од јавног значаја.

Кикинда ће се, и ове године, придружити акцији. Сутра, у 18 сати, Градску кућу ће обасјати љубичаста светлост, у знак подршке свим родитељима и њиховим малим дивовима.

Превремено рођеном сматра се свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације. У свету се, сваке године, пре времена роди 15 милиона беба; у нашој земљи више од четири хиљаде, или 11 беба сваког дана. Неке од њих су на рођењу тешке мање од килограма. Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Након рођења, ове бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу. У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама је од 30 до чак 60 одсто.

не, не , не!!!!!!