Лепе жеље и поклони за прваке у граду и селима

Првог школског дана, најмлађим ђацима на територији Кикинде стигли су и поклони од Града: уџбеници, и пакети са делом школског прибора. Некима од њих, ђацима у три градске и две сеоске школе, поклоне су јутрос, на првим часовима, уручили градоначелник Никола Лукач, покрајинска посланица и председница Одбора за образовање и науку Станислава Хрњак, начелник Полицијске управе Павле Рајков и чланице Градског већа, Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

– Првог септембра Град традиционално дарује прваке. Из буџета смо, ове године, за уџбенике и поклоне са прибором и опремом, издвојили око 4,1 милион динара. Уверили смо се да су деца жељна дружења и стицања знања, желимо им да чувају једни друге, да слушају своје учитеље и да са њима савладају знања која су им потребна, да овај период живота почну на најлепши начин. Потрудићемо се да у свакој школи обезбедимо још боље услове за ђаке, као и за наставни и ненаставни кадар и, у наредном периоду, наставићемо да обезбеђујемо средства за опремање школа. Желимо да знају да ће Град Кикинда увек бити уз њих и уз све грађане – рекао је Лукач.

Први дан у школи велики је догађај и за ђаке и за њихове родитеље, као и за наставни кадар, рекла је Станислава Хрњак, честитајући првацима полазак у школу.

– Покрајинска влада од 2016. године интензивно сарађује са Градом на различитим пројектима које школе подносе на конкурсима. Ми се заиста радујемо свему што је корак напред и из године у годину, како расте буџет Покрајине Војводине, а сада је безмало 123 милијарде, тако расте удео капиталних инцвестиција, као и подршка грађанима Кикинде, односно најмлађима кроз образовне институције. Стално радимо на томе да унапредимо систем како бисмо помогли деци и родитељима у сваком смислу, у образовном процесу, у безбедности, кроз психолошку подршку и социјалну политику у нашем граду која је проглашена за једну од најбољих у Србији. То је наш заједнички задатак – нагласила је Станислава Хрњак.

Она је додала да је Основна школа „Фејеш Клара“ на почетку велике реконструкције за коју је Покрајинска влада, само за прву фазу радова, већ обезбедила 150 милиона динара.

Директорица Хермина Чемере рекла је да је уписано 19 првака – 12 ће учити на српском, а седморо на мађарском језику. Укупно Школу похађа 210 ученика.

У самом граду госте су на првим часовима имали и ђаци у Основној школи „Ђура Јакшић, у којој су, у први разред, уписана 34 ученика. И прваци у Школи „Јован Поповић” јутрос су дочекали госте.

– Ова школа уписала је 34 првака у два одељења. Први пут, од када сам ја директор, првог школског дана нас је обишао градоначелник – рекла је директорица, Јелена Крвопић.

Испред сваке школе од јутрос су и дежурни полицајци који ће, и надаље, сваког дана, бити са децом у току наставе.

– Полицијска управа у Кикинди спремно је дочекала први дан наставе, имали смо довољно времена да анализирамо и постављамо нове задатке, сваки наш полицијски службеник на обезбеђењу школе зна тачно шта треба да ради како би максимално обезбедио ученике у свим школама. Поред тога, ове школске године, са свим ученицима реализоваћемо и пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ – казао је начелник Полицијске управе Кикинда Павле Рајков.

У ОШ „Иво Лола Рибар“ у Новим Козарцима уписано је 10 првака.

– У току распуста уређивали смо школу, а првацима смо данас приредили свечани пријем. Следећи смернице Министарства , надамо се да ће ова школска година бити година развијања другарства и поверења на општу добробит свих нас – рекла је директорица Школе, Драгана Радујко.

Жељко Вукмировић један је од пет дечака-првака у Школи у Новим Козарцима.

– Све ми се свиђа у овде, и учитељица и учионица. Ово су већ све моји другари – каже Жељко.

Тијана је првак у ОШ „1. Октобар“ у Башаиду.

– Најважније је учење, здравље, да слушаш своју учитељицу и да помажеш својим другарима. Већ пишем слова и цртам домаћи. Мој најбољи друг Милош седи са мном у клупи – похвалила се Тијана.

Школа у Башаиду уписала је 25 нових ученика, што је седморо мање у односу на прошлу школску годину, па је формирано једно уместо два одељења. Укупно Башаид има 250 основаца.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!