30 новембра, 2023

Козарчанке кувају најбољи пекмез од шљива – две медаље остале у селу

На трећој „Пекмезијади“, такмичењу у кувању пекмеза од шљива у Новим Козарцима, у организацији Удружења жена „Нарцис“ победила је екипа Удружења жена „Нови Козарци“. Другопласиране су чланице Удружења жена „Јединство“ из Руског Села, а бронза је, такође, остала у селу-домаћину, припала је екипи фирме „Производња Јадранка“.

Тако је одлучио жири који су чиниле мештанке Гордана Мандић, Божана Братић (нису чланице ниједног удружења) и витез кулинарства из Кикинде, Радован Субин.

„Пекмезијаду“, од 2019. године, организује Удружење жена „Нарцис“ из Нових Козараца. У сеоском парку потребно је скувати пекмез по старим рецептима, кажу организатори.

– Ово такмичење дуго траје, пекмез се кува 4-5 сати, па су многи одустали од учешћа. Помогла нам је Месна заједница, купили смо 200 килограма шљива и свака екипа је добила по 15 килограма, као и три килограма шећера и две гајбе дрва. Требало је само да донесу шерпе и да мешају. Обезбедили смо свима и тегле и налепнице – каже Стоја Милиновић, заменица председнице Удружења.

Она додаје да су идеју да организују „Пекмезијаду“ добиле после учешћа на манифестацији „Изађи ми на теглу“ у Кикинди.

Марко Чавка, потпредседник Савета Месне заједнице, оценио је да Нови Козарци постају препознатљиви по броју манифестаација.

– Имамо два гастрономска програма, поред „Пекмезијаде“ и „Питијаду“ коју, септембра, организује Удружење жена „Нови Козарци“. Сврха постојања удружења је да позитивно утичу на активности у нашем месту. То је Месна заједница препознала и, као и локална самоуправа, подржава њихов рад – рекао је Чавка.

У сеоском парку, упркос изузетно топлом времену, најзаступљенији пекмез кувало је стотинак такмичара из десет екипа које су стигле из Кикинде, Накова, Банатског Великог Села, Руског Села, Зрењанина и Остојићева. Припремљено је око 130 тегли овог домаћег производа без којег, чини се, поново неће бити ниједан шпајз у току зиме.

не, не , не!!!!!!