Конкурс за књижевну награду „Душан Васиљев“

Град Кикинда расписује конкурс за награду „Душан Васиљев” која се додељује за најбољу књигу написану на српском језику објављену током године. У конкуренцији за ово књижевно признање могу се наћи песничке и прозне књиге објављене на територији Републике Србије. Награда се састоји од повеље и новчаног износа од 1.500 еура.

Награда „Душан Васиљев” основана је Одлуком Културно-просветне заједнице 1997. године у знак сећања на дело и значај песника који је рођен у Кикинди јуна 1900. године. Васиљев је поживео само 24 године, постигавши да буде један од најзначајнијих српских модерних песника, односно песника експресионистичке идеологије.

После прекида од неколико година, одлуком Скупштине општине Кикинда, награда је поново установљена 2009. године. По новом Правилнику додељује се за најбољу песничку или прозну књигу савременог аутора која је објављена на српском језику.

Током протеклих четврт века награду су добили: Јован Зивлак, Стеван Раичковић, Јовица Аћин, Милорад Павић, Милисав Савић, Гојко Тешић, Фрања Петриновић, Давид Албахари, Звонко Карановић, Мића Вујичић, Селимир Радуловић и други.

Издавачи и аутори треба да пошаљу књиге (четири примерка по појединачном наслову, три за жири и један за библиотеку) на адресу: Народна библиотека „Јован Поповић”, Трг српских добровољаца 57, Кикинда, уз напомену „За награду Душан Васиљев“, најкасније до 14. фебруара 2024. године.

Жири ће радити у саставу: Радован Влаховић, председник, др Зоран Ђерић, потпредседник, и Ђорђе Писарев. Признање ће бити додељено 27. марта, на дан смрти Душана Васиљева, што је и Дан кикиндске Гимназије која носи његово име, и у оквиру програма обележавања стогодишњице смрти песника.

Додатне информације могу се добити путем мејла: nagradadusanvasiljev@gmail.com.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!