1 октобра, 2023

Концерт на сцени у Курији: „Ромски облак маште“ и „КИ рота“ чувају културно наслеђе Рома

Концертна сцена у дворишту Курије вечерас је била резервисана за ромску културу и традицију. Чланови удружења грађана „Ромски облак маште“ и „КИ рота“ приказали су бројној публици своје песме и игре на концерту којем су присуствовали и представници локалне самоуправе и Покрајине.

„Ромски облак маште“ има око 500 чланова, активних у музичким и драмској секцији, рекао је председник Удружења, Жељко Раду.

– Веома је важно да прикажемо нашу културу и традицију јер тако се интегришемо у друштво. Ово је лепа прилика да и наши суграђани виде оно што се одавно зна, да су Роми одлични играчи и певачи – рекао је Раду. – Већ две године, у сарадњи са Градом, радимо на унапређењу положаја Рома, највише на подизању свести о значају образовања. Као координатор за ромска питања у Градској управи Кикинда и као члан Извршног одбора Националног савета Рома сигуран сам у то да само кроз институције Роми могу да се интегришу у друштво. То је био проблем, али Град Кикинда помаже ромској заједници и овде се види колико наша заједница напредује, не само у економском оснаживању, него и у настојањима да Роми буду део институција.

Представници ромске популације учествују и у политичком животу града и напредак је, уз помоћ званичних институција, могућ у свим областима, истакао је градоначелник Никола Лукач.

– Оба удружења, и „Ромски облак маште“ и „КИ рота“ које води Владимир Шајн, много раде на томе да анимирају младе да се укључе у културни живот града. Уз њихову помоћ трудимо се и да их економски ојачамо, али и да им побољшамо статус, да помогнемо у образовању, едукацији, здравственој заштити. И убудуће ћемо радитти на томе да им обезбедимо све што је потребно за пристојан живот у Кикинди. Треба да знају да у нама имају партнера са којим ће градити заједничку будућност у нашем граду – изјавио је Лукач.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић похвалила је напоре удружења и Градске управе у унапређењу положаја ромске заједнице.

– Значајно је да се, већ другу годину, организује манифестација којом се представља ромска култура. Град Кикинда пружа несебичну подршку унапређењу положаја ромске националне заједнице. Ово је град у којем највећи број ромске деце учи ромски језик као изборни предмет, што је веома важно како бисмо сачували сопствени језик, културу, традицију и обичаје. У другим местим Војводине наш језик се губи и ми на томе морамо да радимо – истакла је Јовановићева.

Управо активан рад са младима значајан је јер они су чувари нашег културног наслеђа – обичаја, традиције, музике и плеса које треба да пренесу на нове генерације и тако их сачувају од заборава, напоменула је Љиљана Михајловић, директорка Покрајинске канцеларије за инклузију Рома.

Талентовани чланови ромских удружења вечерас су приказали своје културно наслеђе у песми и игри и добром расположењу које су поделили са бројном публиком „Кикиндског лета“.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!