Концерт Музичке школе поводом јубилеја

Поводом 70 година постојања Основне музичке школе „Слободан Малбашки“, у среду, 20. септембра, биће одржан концерт у Народном музеју. У свечаној сали, за своје ђаке, родитеље и остале суграђане, наступиће наставници и бивши ученици Школе. Концерт почиње у 18 сати.

Нижа музичка школа основана је 14. септембра 1953. године, на иницијативу грађана. За само десетак дана од почетка акције „Иницијативном одбору“ се пријавило преко стотину деце, и то највише за клавир, чак 70 одсто, затим за виолину и хармонику. Одлуку о оснивању донео је Градски народни одбор уз сагласност Савета за просвету и културу АП Војводине.

Покретачи акције бавили су се мишљу да школи дају име по Миодрагу Грујићу, Кикинђанину, првоборцу, љубитељу музике и врло даровитом виолончелисти који је живот завршио у НОБ-у.

Школи је дато име „Слободан Малбашки“ на предлог оснивача и првог директора, Миливоја Крстића, у знак сећања на младог првака београдске опере, раскошног тенора, једног од најбољих које ова сцена памти, којем је каријера прекинута у 28. години, погибијом у Другом светском рату.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!