30 новембра, 2023

Киша зауставила бербу кукуруза: За викенд падавине достигле месечни просек

Протеклог викенда пала је 61 литра кише по квадратном метру, сазнајемо у Метеоролошкој станици „Кикинда“. Ветар је био јак и после поноћи дувао је јачином од 11,3 метара у секунди и на, сву срећу, није нанео штете у насељеним местима и атару. Оволика количина падавина је месечни просек воденог талога, у кишном периоду.

Велика количина падавина зауставила је бербу кукуруза која је у пуном јеку и пољопривредници ће са скидањем усева моћи да наставе за два, три дана, након што се просуши земљиште.

-Сви делови атара добили су значајну количину падавина што ће добро доћи свима који су почели са припремом ораница за јесењу сетву. Берба кукуруза завршена је на 50 одсто заснованих парцела и сада ће морати да сачека неколико дана – истакао је саветодавац ПСС Александар Пап.

Сви кукурузи су сазрели и могу да се беру. У односу на очекивања принос и квалитет су разочарали ратаре.

-Приноси су шаренолики и крећу се од четири  до 10 тона по хектару. Очекивања су била знатно већа с обзиром на то да је година обећавала. У односу на прошлу, година је била пуно боља. Имали смо знатно више падавина, али проблем је настао током две недеље у августу када су владале тропске температуре које су прекинуле вегетацију односно наливање зрна. То је разлог што је на највећем броју њива под кукурузом зрно остало ситно и што је род подбацио- појашњава Пап.

Ове године најбоље су се показали први рокови сетве и раније ФАО групе зрења, а принос је највише зависио од падавина, али и примене агротехничких мера. Током читаве године киша је неуједначено падала и варирала је од места до места. Просек рода кукуруза, заснованог на око 20.000 хектара, на територији града је шест тона по хектару.

Велика улагања, а мала цена

Пољопривредници су незадовољни и откупном ценом од 18 динара за килограм, колико се тренутно нуди за овогодишњи род кукуруза. Велика улагања, а цена мала и да би се покрили трошкови производње треба да буде од 25 до 30 динара за килограм, тврде произвођачи. Прошле године „златно“ зрно у жетви продавало се за 37 динара.  Иако робу могу да оставе на лагеру и да чекају бољу цену, већина паора ће продати одређену количину рода ради раздужења и  узети репроматеријал, као и за финансирање јесење сетве пшенице.

 

не, не , не!!!!!!