1 октобра, 2023

Кикиндски туристи и овог лета хрле у Грчку, али и, све више, на афрички континент

Број туриста из Кикинде готово да се вратио на предкоронарни ниво, кажу у туристичким агенцијама. Фаворит је и даље Грчка, али је све занимљивија и једна афричка дестинација.

У Туристичкој агенцији „Ксенос“ кажу да су им овог лета били посебно популарни комбиновани аранжмани – летовање и туристички обиласци у једном путовању.

– Имали смо аранжмане за Италију и Шпанију – седам дана обиласка градова са неколико дана купања коштало је 200 евра, што је укључивало превоз и ноћења са доручком – каже Стојанка Зуковић, власница Агенције.

Она додаје да је, као класично летовање, све популарнији Тунис. У предсезони на северу Африке летовало се седам дана за непуних 500 евра, што је укључивало и авио превоз и „ол инклузив“ смештај. Тренутно је цена за ову дестинацију, за 11 ноћења, 1.400 евра за две особе.

– Грчка је стандардно популарна. У постсезони прву половину септембра смо већ распродали, а за другу половину цена је сто евра по особи са смештајем. У Тунису је сезона купања све до половине октобра и цене се, ван сезоне, враћају на предсезонски ниво – каже Зуковићева

И у Туристичкој агенцији „Оаза“ сазнајемо да је повећан број туриста у односу на претходне три године.

– Сезона јесте боља али још увек није упоредива са годинама пре короне – оцењује власник, Мирослав Брандић. – Као и увек, Грчка са аутобуским превозом доминира и чини три четвртине продатих аранжмана. Цене су исте или сасвим мало више.

С друге стране, поскупела јесу летовања у Египту и у Турској, каже Брандић.

– Продаја аранжмана за Египат значајно је мања. На Црвеном мору су, у шпицу сезоне, температуре и преко 45 степени. Странке то знају и не иду тамо у најтоплијим месецима – објашњава Брандић. – Највише авио-аранжмана продато је за Тунис, затим за Турску, и нешто мало за Шпанију.

По његовим речима, још једна дестинација губи на популарности. Албанска летовалишта, Саранда и Ксамил, у која се доста путовало 2021. и 2022. године, са порастом броја туриста, чини се, подизала су и цене, па су сада готово сасвим незанимљива.

– Црна Гора је, овог лета, популарнија него раније, што је и мене изненадило, и углавном су се тражили аранжмани са седам ноћења. Мислим да су разлози цена и близина – каже Брандић.

Ситонија

Како сазнајемо у овој агенцији, ако сте пропустили апсолутно најјефтинији аранжман у Грчкој у предсезони – 90 евра за 10-11 ноћења у Грчкој, и даље можете да уштедите у јесењим месецима. То је и препорука за још увек неодлучне који тек планирају летовање.

– Дефинитивно препоручујем Сарти на Ситонији, то је други прст Халкидикија. У другој половини септембра 10 ноћења је 110 евра по особи са аутобуским превозом. Иначе, сада је идеално време и за летовање у Египту – каже Брандић.

Он додаје да је посебно олакшавајућа околност у аранжманима за Ситонију та што постоји трансфер из Кикинде, чак, уколико има довољно путника, у град стиже аутобус, па нема ни преседања све до Грчке, другог прста и сунца које је, кажу, у ово доба године, најпријатније.

Хамамет

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!