1 октобра, 2023

Кикиндски СУБНОР и Ветерани ПЈП одали почаст погинулим херојима: Дали су животе за нашу слободу

Делегација кикиндског СУБНОР-а учестовала је у обележавању 78. годишњице пробоја Сремског фронта. Уз представнике покрајинске и републичке владе, Војске Србије, дипломатског кора, СУБНОР-а, ветерана, округа, Шида и Сремске Митровице и удружења грађана, положили су венце на спомен-обележје „Сремски фронт“ у Адашевцима.

Сремски фронт био је одбрамбена линија Вермахта и Хрватских оружаних снага. У рововским борбама, од октобра 1944. до 12. априла 1945. године, учествовало је око 250 хиљада војника на обе стране. Завршене су пробојем немачко-хрватске одбране 12—13. априла 1945. и напредовањем трупа Југословенске армије до Загреба, Словеније и аустријске границе. У њима је погинуло око 13.500 бораца Народноослободилачке војске Југославије, углавном младића из Србије и Црне Горе.

На годишњици обележавања, у делегацији из Кикинде која је бројала више од 40 чланова, били су и ивиђачи из Одреда „Прока С. Плави“. Присутнима су се обратили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, и генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић.

Полицајци ветерани одржали помен погинулом колеги

Делегација Удружења ветерана Посебних јединица полиције Кикинде, однедавно секције СУБНОР-а, одржала је, 15. априла, помен палом другу Жељку Раужану на његовом гробу у Хртковцима. Раужанову вечну кућу посетили су његови другови из Кикинде: Петер Фекете, Никола Марјановић, Љубомир Никић и Александар Дрљачић.

Жељко Раужан био је припадник 23. одреда 5. чете Посебних јединица Полиције МУП-а Србије. Погинуо је 1999. године у борби против албанских терориста у селу Жабељ код Ђаковице.

Наредних дана ветерани ПЈП посетиће гробове и других својих палих колега, припадника 23. одреда.

– Многобројне жртве пале су за отаџбину. Наша генерација има задатак да млађим генерацијама у аманет остави чување сећања на жртве и важне историјске догађаје – изјавио је Саво Орељ, председник кикиндског одбора СУБНОР-а.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!