КД „Ади Ендре“ из Сајана прославило 75 година рада на очувању традиције

Изложбом која приказује историјат очувања традиције и културне баштине, Културно друштво „Ади Ендре“ отворило је, протеклог викенда, у Дому културе у Сајану, прославу 75 година постојања и рада.

Поред чланова Културног друштва и деце из ОШ „Мора Карољ“, наступио је оркестар цитри из Телечке и гости из Арпадхалома из Мађарске, побратимског места.

– Доделили смо захвалнице цивилним организацијама, Градској управи, коју су представљали Мелита Гомбар, чланица Градског већа и Шандор Талпаи, помоћник градоначелника, као и свим заслужним члановима и учесницима програма. Гости су, као и приликом сваког јубилеја, добили билтен са фотографијама које приказују активности Друштва у протеклих пет година – каже Шара Бењоцки, председница Друштва.

Свечану здравицу одржали су председник Савета Месне заједнице Сајан, Золтан Тот, и Балинт Јухас, председник Извршног одбора Савеза Војвођанских Мађара.

Културно друштво „Ади Ендре“ има око сто чланова, од најмлађег узраста, који су активни у фолклорној, гастро и секцији за очување традиције. Управо због свог преданог рада на неговању мађарске културне баштине, Друштво је у Будимпешти награђено признањем „Калош Золтан“ за Мађаре ван граница.

У Друштву се већ припремају за активности поводом Микулаша и Божића и очекују почетак рада секције свирања на цитри, каже Шара Бењоцки.

Ади Ендре, чије име носи ово културно друшво, најзначајнији је стваралац у модерном мађарском песништву. Био је потомак старе племићке породице из Ердеља, правник и новинар, и велики патриота. Волео је своју земљу и целу Европу. Своје песме је посвећивао слободи, једнакости, вери. Сматра се да, осим Шандора Петефија, нема премца. Преводили су га Данило Киш и Мирослав Крлежа.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!