Карвинг – кад се лудаја претвара у цвет

Вероватно су, до данас, сви који су чули за „Дане лудаје“ или их посетили, сазнали за готово све гастрономске намене овог „воћног поврћа“, како се бундева класификује. Осим, можда, за једну која лудаји додаје естетску димензију, а то је њено резбарење, односно карвинг.

Карвинг је, заправо, резбарење свог воћа и поврћа, објашњава Павел Хрчан из Кисача, самоуки уметник – карвинг мајстор и мастер шеф карвинга.

– Титулу мастер шеф карвинга добио сам у Чешкој. Учествовао сам на многим такмичењима, путујем по свету, а у Кикинди сам четврти пут – каже Хрчан.

Додаје да је до сада резбарио готово сво воће о поврће осим вишње. Лудаја је, каже, сада сасвим довољно зрела да може лепо да јој се резбари кора.

– Мало је тврда и тежа за рад, али зато дуго траје. Мене препознају по цветовима које, углавном, резбарим и то јапанском техником – прича Павел. – Људи ми прилазе, распитују се за технику, желе да се фотографишу. Имам јако лепе утиске са „Дана лудаје“, сваки пут.

За карвинг мастора „Дани лудаје“ можда буду посебно значајни јер му данас, како нам је рекао, стиже девојка из Новог Сада која жели да научи ову технику, па можда, овај мастер шеф добије и своју наследницу која ће, такође, од воћа, па и од бундеве, правити уметничка дела.

(ВИДЕО) Кикинда дочекала пролеће уз Сајам цвећа: Од мушкатли до егзотичне „четке за флашу“

Градски трг данас је процветао и замирисао захваљујући шаренилу понуда расадника из Кикинде и околних...

(ВИДЕО) При крају реконструкција свлачионица у КСЦ „Језеро“: Како напредују радови уверио се и градоначелник Богдан

Комплетна реконструкција свлачионица за дворанске спортове у Културно-спортском центру „Језеро“ је у самом финишу. У...

(ВИДЕО) Сећање на дане бомбардовања: Да се не заборави

Ваздушни напади НАТО снага на територију тадашње Савезне Републике Југославије почели су 24. марта 1999....

Don`t copy text!