Изложба пред Градским музејом: „100 година кошарке у Србији”

„Магична игра под обручима” у данашњој Србији слави стоти рођендан! Откад је, 1923. године у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, прва лопта прошла кроз кош, ова игра донела је много радости. Тим поводом Кошаркашки савез Србије широм државе организује изложбу која сведоче о највећим успесима некадашње југословенске те у најновије доба и српске кошарке.

Данас је ова јединствена изложба постављена и пред кикиндским Градским музејом. Кикинђани до вечерас касно могу видети трофеје, записнике, одевне предмете, реквизите, трофеје, дресове, мајице, патике, тренирке, лопте, медаље и фотографије. Међу осталим, ту су и предмети и опрема Боре Станковића и Ранка Жеравице, записник с прве утакмице Југославије на првом Светском првенству у Аргентини, 1950. године, пехар светских јуниорских првака из Бормиа у Италији, који је Југославија освојила 1987, лопта и патике од пре више деценија…

Домаћини су СЦ „Језеро” и Град Кикинда, а директор Дејан Пудар,  напомиње да је задовољан што им је КСС по други пут у веома кратком раздобљу, након летошњег 3х3 Првенства Србије у баскету, указао част да буду партнери и у обележавању првога столећа кошарке у Србији, у којој је кошарка један од најпопуларнијих спортова.

– КСС препознао је добар рад у „Језеру”, услове за спортисте и за одржавање разних манифестација. Поред тога, у КСС виде и одличне услове за развој кошарке у Кикинди, а Град Кикинда, са пуним разумевањем, улаже значајна средства у спортску инфраструктуру као и у спортске клубове, што  популаризује спорт у граду. Млади кошаркаши данас имају боље услове за тренинге, имају генерације на које могу да се угледају и Кикинда, уз своју  кошаркашку историју, сигурно има светлу кошаркашку будућност – рекао је Пудар.

Скуп је поздравила Диjана Јакшић Киурски, заменица градоначелника, а градски већник за спорт Драган Пецарски, истакао је:

– Велика част је да је Кикинда и на овај начин на спортској мапи Србије. Ово само видети је велика привилегија, а и ми у Кикинди поносни смо на све што смо постигли.

Лука Тешановић, новинар и водитељ ове покретне изложбе, напоменуо је да је презентација подељена у шест битних периода и фокусирана на репрезентативни део, а Кикинда је последњи град у низу у којем је изложба гостовала.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!