10 децембра, 2023

Иђошке ђаконије чувају традиоцинална јела и културно наслеђе

Удружења „Вретено“ органзује у суботу, 14. октобра, 7. „Иђошке ђаконије“. Maнифетација је осмишљена како би се од заборава сачувала традиционална јела и како би се мештани окупили на једном месту у време када су послови у пољу приведени крају. Очување традиције, народних обичаја и рукотворина управо је мисија Удружења „Вретено” из Иђоша које је осмислило ову манифестацију, рекла је председница Бранкица Микалачки.

-Циљ нам је да промовишемо гастрономске специјалитете нашег села и нематеријално културног наслеђа. Организујемо такмичење у кувању пилећег иђошког паприкаша, у припреми старинских колача, а пријављено је и више од 60 обредних пешкира од којих ћемо изабрати најлепши. Управо у овој категорији имамо и такмичаре из Мађарске, тако да ове године са поносом можемо да кажемо да су наше ђаконије међународног карактера – истакла је Бранкица Микалачки.

У кувању паприкаша пријављено је 15 екипа са територије града из Новог Сада, Падеја, Остојићева, Бечеја. Очекује се и велики број колача за оцењивање. Гостима, али и посетиоцима биће послужене чувене иђошке крофне и мекике.

-Имаћемо и етно базар домаћих производа. Позивам све који могу да посете Иђош и наше ђаконије – додала је наша саговорница.

Како би и деци пренели традицију, организована је радионица у припремим гурабија са малишанима из вртића „Златна рибица“  .

Према програму 10 сати је окупљање екипа. Свечано отварање  је у 12 часова и учествују деца из вртића, Основне школе „Миливој Оморац“, као и  удружења пензионера из Кикинде и Новог Сада. Проглашење победника је око 16 сати.

не, не , не!!!!!!