30 новембра, 2023

Дом здравља организује бесплатне превентивне прегледе

Бесплатни превентивни прегледи биће обављени у недељу, 15. октобра, у амбуланти у Светосавској улици број 53. За суграђанке ће бити обезбеђен ултразвук дојке, док ће мушкарци моћи да преконтролишу ПСА маркер који указује на постојање карцинома простате, најавила је директорица Дома здравља др Биљана Марковић.

-У фокусу здравствене заштите је превенција која је и најважнија у очувању здравља. Стога у недељу од осам до 16 часова организујемо прегледе и за суграђане и за суграђанке. Жене старије од 40 година моћи ће да ураде ултразвук дојки, а мушкарци старији од 49 година имаће прилику да преконтролишу ПСА тумор маркер који указује на карцином простате који је учестала болест. Овај тест ради се путем крви  и резултати ће бити електронски послати изабраним лекарима, тако да ће сви који се тестирају имати увид у резултате – рекла је др Марковић и истакла помоћ Опште болнице и Фонда за здравство Филијале Кикинде у организовању прегледа.

Овакви прегледи организују се у  150 амбуланти у Србији.

-Пацијенати код којих се посумња на неку болест биће упућени код својих изабраних лекара који ће им исписати упуте за даљу дијагностику. Жене ће одмах  добити извештај лекара који ће им и саопштити да ли је неопходан даљи преглед код специјалисте – напоменула је наша саговорница.

Превентивни преглед организује се јер је октобар Међународни месец борбе против рака дојке који је водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести код жена широм света. Рак дојке представља и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и он је на трећем месту као узрок смрти код жена од 45. до 64. године.

 

 

не, не , не!!!!!!