Iđoška „Pasuljijada“, sedmi put – pobedio pasulj iz Banatske Topole

Jedna od brojnih manifestacija u Iđošu, „Pasuljijada“ Udruženja penzionera „Treće doba“, okupila je danas ekipe iz Banatske Topole, Sajana, Padeja, Kikinde i, razume se, iz Iđoša – kuvare organizatora i Udruženja žena. Doprinos su dali i članovi reaktiviranog KUD „Milivoj Omorac“ koji su priredili program za sve ekipe u dvorištu Doma omladine.

– Kada smo registrovali Udruženje, 2017. godine, odmah sam dao inicijativu da organizujemo „Pasuljijadu“ – najbolje je da se kuva pasulj jer je najsitiji – kaže Stojan Kolompar predsednik Udruženja penzionera.

Iđoški penzioneri ponovo su manifestaciju organizovali na visokom nivou, rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

– Uvek mi je zadovoljstvo da dođem u Iđoš. Ovoga puta penzioneri nam, svojom energijom, daju primer. Ima mnogo mladih ljudi i u ekipama i među gostima. Treba da imamo još više ovakvih manifestacija i da pomažemo i podržavamo jedni druge – istakao je gradonačelnik.

Uz lepo druženje i razne đakonije za sve koji nisu mogli da dočekaju pasulj – gibančice sa sirom, krofne, makovnjače i pletenice od čvaraka, po lepom danu i u prijatnoj atmosferi, krčkalo je u osam kotlića. Posle degustacije, predsednik žirija i organizator, Stojan Kolompar, odlučio je da je pobednički pasulj skuvala ekipa iz Banatske Topole. Imao je sve – i gustinu i dobre začine, meso je bilo lepo skuvano, zato su pobedili, objasnio je Kolompar.

Drugoplasirane su bile članice Udruženja žena „Sunce“ iz Padeja, a treće mesto pripalo je iđoškom udruženju žena. Pasulj organizatora završio je na četvrtom mestu. Pobednički pehar doneo je mnogo radosti porodici Milošević iz Banatske Topole.

– Ovde smo prvi put, ali se u pripremi hrane takmičimo već 15 godina. Zahvaljujemo se organizatoru, bilo je prelepo druženje i sve je bilo na visokom nivou, domaćini su se veoma potrudili – rekao je Aleksandar Milošević i dodao da su sa pripremom pasulja otac i on počeli dan ranije. – Dobar pasulj čine: ljubav, sveže povrće, dobar odabir mesa – butkice, slanina, prodimljeni papci, i mora biti prava paprika u zapršci, u tome je tajna.

I konačno otkrivena tajna vojničkog pasulja

U jednom od kotlića krčkao se i domaći pasulj iz Sajana koji su pripremili članovi Udruženja penzionera iz ovog mesta.

– Redovno dolazimo ovde. Kuvali smo starinski pasulj sa slaninom, suvim rebrima i kobasicom. Pošto sam bio šef kuhinje u vojsci, ponekad na ovakvim manifestacijama kuvamo vojnički pasulj. Sve se kuva uobičajeno, ali se zaprška pravi od dimljene slanine koja se potpuno istopi i ti čvarci se ubace u pasulj. U preostalu mast se dodaju brašno, paprika i beli luk i to je sve – odao nam je tajnu Erne Talpai, predsednik Udruženja penzionera u Sajanu.

 

Don`t copy text!