30 новембра, 2023

Градска кућа засветлела љубичасто у част малих дивова

И ове године, 17. новембра, у знак подршке превремено рођеним бебама, а поводом Светског дана превремено рођене деце, Градска кућа светлела је у љубичастој боји. У Свечаној сали окупили су се родитељи са својим малим дивовима, а своја искуства пренела нам је Милана Жмукић (40), мајка Балше Жмукића који ће ускоро напунити три године.

-Балша је рођен 30. новембра 2020. године, када сам била у шестом месецу трудноће. Он је дете из близаначке трудноће и рођен је у 26. недељи. За све нас то је био велики шок, иако смо знали да се близанци рађају раније. На жалост, девојчица, услед здравствених проблема није преживела – прича Милана која има и старију ћеркицу рођену на време.

Балша нема никаквих дијагноза, али мало спорије учи да говори.

 

-Једном годишње идемо на контроле у Београд, а једино што је терапија то је редовна посета логопеду. Са њим је донедавно радила физијатар др Данијела Вукићевић. Буквално сам је предала дете у руке и она га је извукла и пуно нам помогла. Са њом је Балша за неколико месеци почео да седи, пузи и хода – присећа се Милана Жмукић.

 

Поручује мајкама које су у сличној ситуацији да верују у своју децу и да ће она бити добро.

-Балша је три и по месеца био на Институту за неонатологије и др Јелена Васиљевић која га је неговала рекла ми је кључну реченицу да верујем у своје дете и биће добро. Тако је и било и то је моја порука свим родитељима превремено рођене деце. Мислите позитивно, дијагнозе које деца имају једног дана се избришу и ваша деца израсту у велике људе и борце, а  мале дивове – казала је Милана Жмукић.

Са родитељима превремено рођене деце разговарала је чланица Градског већа Мелинда Гомбар.

не, не , не!!!!!!