Екскурзија на Копаоник најуспешнијим полазницима Регионалног центра за таленте

Велимир Крстић, Ксенија Стефановић, Хелена Грујић, Милица Томић, Тамара Ђурђевић, Милица Боберић, Александар Трајковски и Марина Радивојша, чланови РЦТ „Душан Васиљев“, заједно са менторкама Маријом Поповић и Јеленом Михајловић  били су гости градоначелника Николе Лукача и његових сарадница Дијане Јакшић Киурски, заменице градоначелника и Валентине Мицковски, чланице Градског већа. Поменути средњошколци освојили су значајна признања на Смотри истраживачких радова у Београду.

-Писала сам рад из физике који се односио на истраживање сеизмичке угрожености града, али и Севернобанатског округа. Прва награда омогућила ми је да се пласирам на Међународну конференцију младих научника у Измиру у Турској на ком ће бити учесника из читавог света  – сазнали смо од Милице Томић.

Марина Радивојша, имала је научно-истраживачки рад из биологије.

-Истраживала сам да ли физичка активност ниског интензитета може превентивно да делује на дијабетес и болести узроковане повећаним уносом шећера. Експеримент сам радила на Институту „Винча“ и надам се да ћу истраживање моћи још да проширим – напоменула је Марина Радивојша.

Хелена Грујић, три године је део Регионалног центра за таленте и ове године писала је рад из физике.

-Ове године тема је била употреба магнетне резонанце у Севернобанатском округу и колико људи знају о овој дијагностичкој методи. Доказала сам да је мање штетна од рендгена и да људи мало знају о њој – додала је Хелена Грујић.

Градоначелник Лукач истакао је овом приликом да сви млади и успешни Кикинђани имају подршку Града.

-Жеља нам је да наградимо ваш труд, рад и одрицање. Стога ће локална самоуправа организовати екскурзију на којој  ћете се боље упознати, али и видети нешто ново, стећи нова искуства и знања – прецизирао је први човек Града.

Дијана Јакшић Киурски додала је да су талентовани млади људи међу највећим вредностима које Кикинда има.

-Дугујемо им захвалност за све успехе јер где год да оду добију признања и то је најбоља промоција нашег града. Локална самоуправа финансира рад Регионалног центра за таленте чији полазници на својим успесима чине поносним – навела је Дијана Јакшић Киурски.

Овом приликом изражена је захвалност и менторима који раде са ученицима, преносе им знања и љубав према научно-истраживачком раду.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!